Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Ψωμάκι χωριάτικο!!

αληθινό ψωμί όπως παλιά!
Θέλετε την καλύτερη συνταγή για το πιο νόστιμο και τραγανό ψωμί σε πολύ γρήγορο χρόνο και απλές διαδικασίες;
Δοκιμάστε αυτή την συνταγή για σπιτικό ψωμί και δεν θα πιστεύετε πόσο απλό είναι να έχετε στο τραπέζι σας το καλύτερο φρέσκο ψωμί στον λιγότερο χρόνο!
Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο κόψτε μια ζεστή φέτα ραντίστε το με λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ρίγανη... αληθινό ψωμί όπως παλιά!


Υλικά
Παρασκευή
  1. Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!
  2. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
    Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο.
  3. Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι.
    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα και τις νιφάδες βρώμης.
  4. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι που έχουμε ετοιμάσει.
    Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό.
    Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
    -Αν χρειαστεί προσθέτουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  5. Ρίχνουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τις παλάμες μας δημιουργώντας μια φρατζόλα
    και ζυμώνουμε 3 - 4 φορές
  6. Ανάβουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου.
  7. Δημιουργούμε μια φρατζόλα ή ένα καρβέλι
  8. Σε καθαρή, λινή ή βαμβακερή πετσέτα, την οποία ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος, ένα μικρό ταψί ή φόρμα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και μπόλικο σουσάμι.
    Ακουμπάμε την φρατζόλα και κλείνουμε την πετσέτα.
    Αφήνουμε το ζυμάρι στον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε για 10 λεπτά, να διπλασιάσει τον όγκο του.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε σκεπασμένο άλλα 10 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
    Με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι στον δίσκο ψησίματος το ταψί ή την φόρμα.
  10. Χαράσουμε με ένα μαχαιράκι ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού σε 3-4 σημεία. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και άλλα 30 στους 180°C.
funkycook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου