Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Το τέλειο Γαλακτομπούρεκο!!
Creamy Custard Pie (Galaktompoureko)

Το καλό και μπόλικο βούτυρο αγελάδος μόνο, το αρκετό βούτυρο στα φύλλα μας, το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό καυτό, δεν το σκεπάζουμε, δεν το κόβουμε εάν δεν κρυώσει τελείως, το καλό ψήσιμο (να ροδοκοκινίσει καλά).

Creamy Custard Pie (Galaktompoureko)
Φτιάξτε την συνταγή αυτή κατά γράμμα.
Σημαντικό: προσοχή στις αναλογίες.

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Για την κρέμα:
  • 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 αβγά
  • 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.
Για το σιρόπι:
  • 700 γραμμάρια ζάχαρη
  • 400 γραμμάρια νερό
  • δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά χυμός λεμόνι
 
Πώς το κάνουμε:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
  2. Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του
  3. Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων.
  4. Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας.
  5. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα απο το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά.
  6. Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  7. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα
  8. Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.
  9. Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα).
  10. Αδειάζουμε το μίγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα.
  11. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη, αφράτη και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
  12. Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας.
  13. Στρώνουμε την κρέμα.
  14. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.
  15. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
  16. Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
  17. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό μην το φοβάστε.
  18. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα να ροδίσει καλά.
  19. Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι.
  20. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει από τους ατμούς θα κόψει νερό).
sintagespareas

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Λουκουμάδες!!
Loukoumades - Greek Honey Puffs

Τραγανός λουκουμάς, ζεστός, με μπόλικο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;
    

Υλικά συνταγής
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του                
  • 1 φακελάκι μαγιά σκόνη                          
  • 1 κουταλιά σούπας  μέλι θυμαρίσιο                          
  • 1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) αλάτι                            
  • περίπου 2 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα                           
  • θυμαρίσιο μέλι                            
  • κανέλα                            
  • καβουρντισμένο σουσάμι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
* Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει παχύς χυλός.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
* Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30΄, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ.
* Σε κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.
* Κόβουμε τους λουκουμάδες με το χέρι.
* Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Τον λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι.
* Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λουκουμάδες. * Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
* Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.
Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που κόβουμε ένα λουκουμά βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάει εύκολα και να πέφτει στο ελαιόλαδο.       
argiro    

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Χριστόψωμο!!

Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο Σταυρός.

Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια.
Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.  
  
Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του...).
Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.
 
(Από το βιβλίο «Ήθη, έθιμα και… άλλα» του Τιμόθεου Κ. Κιλίφη)

Συστατικά 
4 κούπες αλεύρι μαλακό 
25 γρ μαγιά νωπή 
2 κουταλιές ζάχαρη 
1 κουταλιά βούτυρο 
1 αυγό 
1 κουταλιά γλυκάνισο 
1 ½ κούπες νερό 
Λίγο αλάτι 
Σουσάμι 
καρύδια 
Λίγο λάδι για το ταψί 
 
Εκτέλεση 
Σε λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά.
Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού.
Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται κάνουμε φύλλα αρνάκια πουλάκια δεντράκια.
Κατά τόπους τηρούνται διάφορα έθιμα για τον στολισμό του ψωμιού.
Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!