Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αλάδωτα φαγάκια για την Καθαρή Δευτέρα!!

Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι

Νόστιμα μπιφτεκάκια λαχανικών χωρίς λάδι, ή με λάδι για όσους το επιθυμούν. Εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και προπαντός νοστιμότατα!! 

Τι χρειαζόμαστε
  • 4 πατάτες
  • 3 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • λίγο δυόσμο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • κύμινο
  • τριμμένη φρυγανιά
Πώς το κάνουμε:
  1. Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μεχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι.
  2. Στο νερό να έχουμε βάλει αλάτι και πιπέρι.
  3. Τα χτυπάμε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά και λίγη τριμένη φρυγανιά.
  4. Αφού κρυώσει το μίγμα (εκτος ψυγείου) πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι απο τη φρυγανιά.
  5. Τα βάζουμε σε αντικολλητικο χαρτί στο ταψί και στο φούρνο στο γκρίλ στους 200 C για 30 λεπτά περίπου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στο μίγμα μας μπορείτε να προσθέσετε λίγα καρύδια τριμμένα
γιουβέτσι με μακαρονάκι κοφτό και μανιτάρια αλάδωτο
 Υλικά
  • μισό κιλό μακαρονάκι κοφτό
  • μισό κιλό μανιτάρια πορτομπέλο (σε πείσμα των φτηνών εκ Πολωνίας με 1,80€, έδωσα σχεδόν τα διπλά 3,40€ και διάλεξα τα Ελληνικά της Λαζαρίνα. Η γεύση τους με αποζημίωσε).
  • ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια
  • 250 γρ. ντομάτα πασάτα ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ένα ξυλαράκι κανέλα
  • ένα δαφνόφυλλο
  • δύο κουταλιές της σούπας ταχίνι (διάλεξα το bio της Όλυμπος)
Εκτέλεση
  • Βάζουμε το μακαρονάκι να μισοβράσει σε μπόλικο νερό με αλάτι.
  • Παράλληλα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή κατσαρόλα, ό,τι βολεύει) μαζί με το κρεμμύδι και δυο δάκτυλα νερό.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά εκτός από το ταχίνι.
  • Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά (1,5) να μισοψηθεί. 
  • Στην συνέχεια, τα ρίχνουμε όλα μαζί (μαζί και το νερό από τα μακαρόνια) στο βαθύ ταψί του φούρνου ή όπου αλλού χρησιμοποιεί ο καθένας για το γιουβέτσι. 
  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ταχίνι και ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά αρκετό ζουμί από το μείγμα και το χτυπάμε σαν να κάνουμε αβγολέμονο. 
  • Περιχύνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε καλά. 
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι.
  • Ψήνουμε στον φούρνο, στον αέρα στους 170 (ή σε προθερμασμένο στους 180) μέχρι να «πιεί» τα νερά και να μείνει με λίγο ζουμάκι, απαραίτητο γιατί όταν κρυώσει θα πιει κι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου