Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Γλυκάκια άλαδα για τη Σαρακοστή!!

Tρουφάκια νηστίσιμα και light

Τρουφάκια που τρώγονται ακόμα και στην πιο αυστηρή νηστεία.
Η ποσότητα των υλικών είναι υποκειμενική υπόθεση.

Τι χρειαζόμαστε:

ΜΕΙΓΜΑ
  • 100 γρ κακάο άγλυκο
  • 200 γρ ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)
  • 200 γρ φρυγανιά τριμένη
  • 200 γρ καρύδι χοντροκομμένο
  • νερό (όσο πάρει για να γίνει μια σφιχτή ζύμη)
  • κονιάκ (προαιρετικά)
 
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
  •  τρούφα ή καρύδα (την οποία μπορείτε να βάλετε και μέσα στο μείγμα) ή κακάο ή ξηροί καρποί

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύω όλα τα υλικά του μείγματος μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  2. Κάνω μπαλίτσες και τις βουτάω στην τρούφα.
  3. Αν θέλω, βρέχω απέξω τις μπαλίτσες μου με επιπλέον κονιάκ ή νερό.
sintagespareas

Αμυγδαλωτά
 
Τι χρειαζόμαστε:

1/2 κιλό αμυγδαλόψιχα
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. ανθόνερο
γαρύφαλλα

Πώς το κάνουμε:

Βράζετε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει και να γίνει σιρόπι, περίπου 8 με 10 λεπτά.
Όταν το σιρόπι κρυώσει το ανακατεύετε με τα αμύγδαλα, αρκετή ώρα να ζυμωθούν καλά.
Ρίχνετε και το ανθόνερο και το ζυμώνετε λίγο ακόμα.

Παίρνετε κομμάτια ζύμης και πάθετε αμυγδαλωτά στο σχήμα μικρού αχλαδιού.
Τα τυλίγετε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη, και στην κορυφή καρφώνετε από ένα γαρύφαλλο.
Τα βάζετε στα ειδικά χαρτάκια και είναι έτοιμα.


sintagespareas

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας (άλαδη)


Μια πολύ νόστιμη (δική μου) παραλλαγή για καρυδόπιτα, την οποία όσοι δοκίμασαν δεν πίστευαν ότι ήταν άλαδη!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1,5 κούπα τριμμένα καρύδια
  • 1,5 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • 1,5 νερό
  • 0,5 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κούπα αλεύρι άσπρο
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 0,5 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
Για το σιρόπι
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 1,5 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού (προαιρετικά)

Για το γλάσο
  • 250 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν μαρί
ή
  • 1,5 κούπα άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 6-8 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο
  • 5-6 κουταλιές ζεστό νερό

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό, μέχρι να λιώσει.
  2. Προθέτουμε τα καρύδια και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι (μέσα στα οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν και τα μυρωδικά) και ανακατεύουμε.
  4. Στρώνουμε σε ένα πυρέξ 30χ35( ή αλλο ανάλογο ταψί) λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά.
  6. Όσο ψήνουμε το γλυκό, βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά.
  7. Μόλις ψηθεί καλα το γλυκό και ροδίσει ελαφρά, το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά με το χλιαρό σιρόπι.
  8. Εάν θέλουμε, μόλις κρυώσει περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας (για το γλάσο με την άχνη ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σαν πυκνή κρέμα)
Λίγα μυστικά ακόμα
 
1 κούπα=240 ml
Όπως σε όλα τα σιροπιαστά, για να πετύχει το σιρόπιασμα το γλυκό πρέπει να έχει ψηθεί καλά-να έχει στεγνώσει εσωτερικά- αλλιώς πανιάζει.
Βασισμένη στην "καρυδόπιτα της Σαρακοστής", αλλά με προσθήκη αλευριού και χυμού αντί κονιάκ, ώστε να είναι άλαδη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου