Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα!!

 
Υλικά
2 ποτήρια λάδι
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι κονιάκ
1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα
1 κουτάλι γλυκού κανέλλα
1 κουτάλι γλυκού μπέικιν
1 κουτάλι γλυκού σόδα που θα τη διαλύσουμε στο χυμό πορτοκαλιού
Αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη μαλακή.
 
Εκτέλεση
Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη,
ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Πλάθουμε μικρά σε μέγεθος κουλουράκια, γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και
τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Δεν τα ψήνουμε περισσότερο γιατί μόλις κρυώσουν σκληραίνουν αρκετά.
 

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Αφράτα και νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης!!

Εύκολα και γρήγορα!!

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό αλεύρι Robin Hood
  • 500 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 30 γραμμάρια αλάτι
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 100 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά ταχίνι
  • 300 γραμμάρια σουσάμι
 
Πώς το κάνουμε:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
  5. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρι
  6. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
  7. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  8. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 18-20 λεπτά στους 235 βαθμούς
 
Λίγα μυστικά ακόμα
 
Αμέσως μόλις βγουν και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα.
.
Την συνταγή την βρήκα απο περιήγηση στο Google και ευχαριστώ όποιον την πρόσθεσε γιατί είναι υπέροχη!!!
 

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Γαλακτομπούρεκο ...νηστίσιμο!!!


ΥΛΙΚΑ (για ταψί 35 x 25)
400 γραμμάρια φύλλα κρούστας (15 φύλλα)
130 γραμμάρια μαργαρίνη για τα φύλλα* 


Για την κρέμα
400 ml γάλα καρύδας**

620 ml νερό
80 ml χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
250-270 γραμμάρια ζάχαρη
80 γραμμάρια άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας (ή ένα καψουλάκι βανιλίνης)***
110 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
30 γραμμάρια μαργαρίνη (προαιρετικά)


Για το σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φέτα λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και τα 500 ml νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 120ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίγμα γάλακτος και νερού και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να επιτύχουμε την γλυκύτητα που θέλουμε.
Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτουμε τη βανίλια για να μην προσδώσει μιαν ανεπαίσθητη πίκρα στην κρέμα.
Καλύπτουμε την κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη που θα την βάλουμε σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το γλυκό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί.
Στρώνουμε ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού μας.
Το αλείφουμε με μαργαρίνη (ή ό,τι επιλέξαμε σαν λιπαρή ουσία) και στρώνουμε το επόμενο φύλλο.
Με την ίδια διαδικασία στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου και κρατάμε τα υπόλοιπα για επάνω από τη γέμιση.
Το τελευταίο φύλλο όπου θα στρώσουμε τη γέμιση δεν χρειάζεται να το αλείψουμε με μαργαρίνη.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω στα φύλλα τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα επάνω από τη γέμιση.
Αρχίζουμε και απλώνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το κάθε φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40-45 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα σχετικά σκούρο καστανό χρώμα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι
15-20 λεπτά πριν να κλείσουμε το φούρνο και να βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο
βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει.
 

Σιροπιάζουμε το γλυκό
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι επάνω στο ζεστό γλυκό, στην αρχή κουταλιά κουταλιά έτσι ώστε να πάει παντού.
Ύστερα, ρίχνουμε το μισό από το σιρόπι που υπάρχει και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί.
Μόλις απορροφηθεί περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, κρατώντας, αν θέλουμε, λίγο για να ρίχνουμε επάνω στο γλυκό την ώρα του σερβιρίσματος.

TIPS
* Εάν δεν θέλουμε μαργαρίνη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή ένα πολύ ελαφρύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
** Μπορούμε να βάλουμε μόνον γάλα καρύδας ή μόνον νερό ή να βάλουμε τα δύο αυτά στην αναλογία που θέλουμε.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φυτική κρέμα γάλακτος που "βράζεται" ή και γάλα αμυγδάλου. Δεν μπορώ να αναφερθώ στο γάλα σόγιας γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και άρα δεν γνωρίζω τη γεύση του και την υφή του.
*** Ειδικά, εάν πρόκειται για καψουλάκι βανιλίνης είναι καλύτερα να την βάζουμε στο τέλος για να μην μας πικρίσει.
**** Επίσης, μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι αντί λεμόνι ή σκέτη βανίλια.


tantekiki

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Γλυκάκια άλαδα για τη Σαρακοστή!!

Tρουφάκια νηστίσιμα και light

Τρουφάκια που τρώγονται ακόμα και στην πιο αυστηρή νηστεία.
Η ποσότητα των υλικών είναι υποκειμενική υπόθεση.

Τι χρειαζόμαστε:

ΜΕΙΓΜΑ
  • 100 γρ κακάο άγλυκο
  • 200 γρ ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)
  • 200 γρ φρυγανιά τριμένη
  • 200 γρ καρύδι χοντροκομμένο
  • νερό (όσο πάρει για να γίνει μια σφιχτή ζύμη)
  • κονιάκ (προαιρετικά)
 
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
  •  τρούφα ή καρύδα (την οποία μπορείτε να βάλετε και μέσα στο μείγμα) ή κακάο ή ξηροί καρποί

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύω όλα τα υλικά του μείγματος μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  2. Κάνω μπαλίτσες και τις βουτάω στην τρούφα.
  3. Αν θέλω, βρέχω απέξω τις μπαλίτσες μου με επιπλέον κονιάκ ή νερό.
sintagespareas

Αμυγδαλωτά
 
Τι χρειαζόμαστε:

1/2 κιλό αμυγδαλόψιχα
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. ανθόνερο
γαρύφαλλα

Πώς το κάνουμε:

Βράζετε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει και να γίνει σιρόπι, περίπου 8 με 10 λεπτά.
Όταν το σιρόπι κρυώσει το ανακατεύετε με τα αμύγδαλα, αρκετή ώρα να ζυμωθούν καλά.
Ρίχνετε και το ανθόνερο και το ζυμώνετε λίγο ακόμα.

Παίρνετε κομμάτια ζύμης και πάθετε αμυγδαλωτά στο σχήμα μικρού αχλαδιού.
Τα τυλίγετε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη, και στην κορυφή καρφώνετε από ένα γαρύφαλλο.
Τα βάζετε στα ειδικά χαρτάκια και είναι έτοιμα.


sintagespareas

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας (άλαδη)


Μια πολύ νόστιμη (δική μου) παραλλαγή για καρυδόπιτα, την οποία όσοι δοκίμασαν δεν πίστευαν ότι ήταν άλαδη!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1,5 κούπα τριμμένα καρύδια
  • 1,5 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • 1,5 νερό
  • 0,5 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κούπα αλεύρι άσπρο
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 0,5 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
Για το σιρόπι
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 1,5 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού (προαιρετικά)

Για το γλάσο
  • 250 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν μαρί
ή
  • 1,5 κούπα άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  • 6-8 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο
  • 5-6 κουταλιές ζεστό νερό

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό, μέχρι να λιώσει.
  2. Προθέτουμε τα καρύδια και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι (μέσα στα οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν και τα μυρωδικά) και ανακατεύουμε.
  4. Στρώνουμε σε ένα πυρέξ 30χ35( ή αλλο ανάλογο ταψί) λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά.
  6. Όσο ψήνουμε το γλυκό, βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά.
  7. Μόλις ψηθεί καλα το γλυκό και ροδίσει ελαφρά, το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά με το χλιαρό σιρόπι.
  8. Εάν θέλουμε, μόλις κρυώσει περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας (για το γλάσο με την άχνη ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σαν πυκνή κρέμα)
Λίγα μυστικά ακόμα
 
1 κούπα=240 ml
Όπως σε όλα τα σιροπιαστά, για να πετύχει το σιρόπιασμα το γλυκό πρέπει να έχει ψηθεί καλά-να έχει στεγνώσει εσωτερικά- αλλιώς πανιάζει.
Βασισμένη στην "καρυδόπιτα της Σαρακοστής", αλλά με προσθήκη αλευριού και χυμού αντί κονιάκ, ώστε να είναι άλαδη.
 

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Kinder bueno!!!

Kinder Bueno Recipe

 
ΥΛΙΚΑ:
4 φύλλα έτοιμης γκοφρέτας διαστάσεων 24 x 6 εκατοστά

(αν δεν βρήτε, και τα μικρά γκοφρετάκια νομίζουμε ότι θα κάνουν τη δουλειά τους)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
700ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
300 γραμμάρια φουντούκια ψίχα, ανάλατα
200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
50 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 φύλλα ζελατίνης (10 γραμμάρια)

1 πρέζα αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη
20ml ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Φτιάξτε τη γέµιση.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε τα φουντούκια µε τη ζάχαρη και τοποθετήστε το σε µέτρια φωτιά.
Ανακατέψτε συνεχώς µε ένα κουτάλι µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραµελώσουν τα φουντούκια.
Μόλις καραµελώσουν τα φουντούκια, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο.
Ανακατέψτε µέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο.
Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα µπολ µε κρύο νερό να µαλακώσουν για 15΄.
Παράλληλα ζεστάνετε την κρέµα γάλακτος στο φούρνο µικροκυµάτων.
Μόλις ζεσταθεί αρκετά, προσθέστε το αλάτι και τις καλά στραγγισµένες ζελατίνες και ανακατέψτε µε αυγοδάρτη µέχρι να λιώσουν.

Σε ένα µπλέντερ βάλτε την κρέµα γάλακτος µαζί µε τα ζεστά καραµελωµένα φουντούκια και πολτοποιήστε µέχρι να έχετε ένα λείο παχύρρευστο µείγµα.

Αδειάστε το µείγµα σε ένα ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 20 x 25 εκ., στο οποίο έχετε στρώσει 2 φύλλα έτοιµης γκοφρέτας.

Σκεπάστε µε άλλα 2 φύλλα και τοποθετήστε το γλυκό για 2 ώρες στην κατάψυξη να παγώσει.

Φτιάξτε την επικάλυψη.

Ανακατέψτε τη λιωµένη κουβερτούρα µε το ηλιέλαιο σε ένα µπολ µε µια σπάτουλα σιλικόνης.
Μπορείτε να τη λιώσετε στο φούρνο µικροκυµάτων για 30΄΄ σε χαµηλή ένταση.

Αφού παγώσει η γέµιση, κόψτε σε µπάρες στο µέγεθος που θέλετε και βουτήξτε τις στην επικάλυψη.

Αφήστε τις στο ψυγείο για 2 ώρες.

ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ: Μη βουτήξετε τις μπάρες μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα όσο είναι ακόμα πολύ ζεστή, επειδή θα λιώσουν.
ΤIP: Μπορείτε στη γέμιση να προσθέσετε και ψιλοκομμένα καβουρδισμένα φουντούκια.


daddycool2403

Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Κέικ αλάδωτο με ινδοκάρυδο, μέλι και σοκολάτα!!


ΥΛΙΚΑ

325 γραμμάρια ινδοκάρυδο
1 κούπα μέλι
300 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα νερό
3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν μπάουντερ
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, το ινδοκάρυδο, το ξύσμα, την μπέικιν, τη βανίλια, το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά..
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας, για να μη σβολιάσει.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μέτριο ταψάκι αλευρωμένο και ψήνουμε στους 160-180 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αλείφουμε με  λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.