Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρνέικα!! (2 συνταγές)

1η συνταγή
Αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαχνε η γιαγιά μου πάντα κάθε Πάσχα.
Είναι εύκολα και μοσχομυριστά!

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό
  • 250 γραμμάρια φυτίνη ή μαργαρίνη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος/φρέσκο
  • 1 αυγό
  • 1 ποτήρι πορτοκαλάδα
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/4 ποτηριού του κρασιού κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1-2 αυγά για το άλειμμα των κουλουριών
Πώς το κάνουμε:
  1. Κτυπάμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη με μίξερ. Αυτά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και να χτυπήσουμε το μείγμα μας με σύρμα.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και κατόπιν όλα τα υγρά (πορτοκαλάδα, κονιάκ, λάδι).
  3. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι με το μπέικιν σιγά σιγά.
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και πλάθουμε σε κουλουράκια.
  5. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.
Καλή επιτυχία!


2η συνταγή
Τι χρειαζόμαστε:
  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου που φουσκώνει μόνο του
  • αυγό για το άλειμμα.
Πώς το κάνουμε:
  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει.
  2. Προσθέτουμε τ'αυγά και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε.
  3. Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέϊκιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου μαζί με το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Η ζύμη πρέπει να γίνει πολύ μαλακή.
  4. Πλάθουμε κουλουράκια, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.