Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Κιουνεφέ Πολίτικο!!

Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως το έλεγε η γιαγιά μου, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι.
Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας 

κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε.
Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι καλά ακούσατε τυρί. 

Όσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί.
Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα ή μυζήθρα μαλακή μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.
Υλικά
1 κιλό φύλλο κανταΐφι
350 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 κ. σούπας γάλα
450 γρ. ρικότα ή μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
100 γρ. μοτσαρέλα
150 γρ. γάλα
3 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό



************
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό από ½ λεμόνι
1 ξύλο κανέλας



Εκτέλεση
* Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά, από την στιγμή που έχει πάρει βράση, σε σιγανή φωτιά. 
* Ανακατεύουμε τα 300 γρ. βούτυρο που είναι λιωμένο με 3 κ. της σούπας γάλα 
και με το μείγμα αυτό αλείφουμε το κανταΐφι αφού το έχουμε ψιλοκόψει και το απλώνουμε το μισό στον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού. 
* Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και τα τυριά και τα ομογενοποιούμε. 
* Τέλος στρώνουμε το κιουνεφέ (δηλ. το ομογενοποιημένο μείγμα) και σκεπάζουμε 
με το υπόλοιπο κανταΐφι και βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
* Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 160 βαθμούς. 
* Τέλος, καυτό όπως είναι, το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.

Πηγή: mesogialife.gr

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

Kέικ πορτοκάλι τέλειο!! - Sicilian Orange Cake recipe


ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι του νερού λάδι ή καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 πορτοκάλι ολόκληρο πλυμένο καλά και περασμένο στο μούλτι (πολτοποιημένο)
4 αυγά
1 και 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη
λίγο βιτάμ για την φόρμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
* Βάζουμε σε μπόλ βαθύ το λάδι με την ζάχαρη ,χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει με το μιξεράκι χειρός.
* Προσθέτουμε το πολτοποιημένο ολόκληρο πορτοκάλι,τις βανίλιες και τα αυγά και ξαναχτυπάμε.
* Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και χτυπάμε στην πολύ μικρή ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτεί το μείγμα. * Ανάβουμε στο μεταξύ το φούρνο στους 170 με 180, ανάλογα το φούρνο, να προθερμανθεί.
* Βουτυρώνουμε την φόρμα την πασπαλίζουμε και με λίγο αλεύρι την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι, αδειάζουμε το υλικό και το τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα να ροδίσει και να ψηθεί καλά δοκιμάζοντας με το κλασικό γνωστό τρόπο βυθίζουμε το μαχαιράκι κι αν είναι στεγνό είναι έτοιμο, θέλει περίπου 1 ώρα!

Πολύ νόστιμο και για τα παιδάκια μας αλλά και για το καφεδάκι μας!!!

mageirikikaisintages
Sicilian Orange Cake recipe

250 gr ελαφρώς αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
200 gr ζάχαρη άχνη
4 μέτρια αυγά
250 g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
ξύσμα από 1 μεγάλο μεγάλο πορτοκάλι ή 2 κανονικού μεγέθους
120 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι