Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Κατσικάκι γεμιστό στη γάστρα!!

Κατσικάκι αιγαιοπελαγίτικο
Η νοστιμιά του κατσικιού που βόσκει δίπλα στα κύματα του Αιγαίου, καταναλώνοντας το θαλασσινό αλάτι και τα μυρωδικά, εγγυάται την απόλυτη επιτυχία του παραδοσιακού αυτού πιάτου για το γιορτινό τραπέζι μας.

Υλικά
* ½ κατσικάκι 4 κιλών (από την μέση και πάνω)
1 συκωταριά ψιλοκομμένη
300 γρ. βιτάμ (ή λαδάκι)
350 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο
1½ ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί (ή λεμόνι)
½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Ανάλογο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση 
Ετοιμάζουμε την γέμιση: 


Πλένουμε καλά τη συκωταριά, την ψιλοκόβουμε και την προβράζουμε
Στη συνέχεια την προσθέτουμε στα λαχανικά και μυρωδικά, τα οποία έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει και σοτάρει με τη μισή ποσότητα του βιτάμ.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ρίγανη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. 
Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό και μισοβράζουμε το ρύζι.
Γεμίζουμε το κατσικάκι, αφού το έχουμε αλείψει με κρασί μέσα κι έξω. Κάνουμε τρύπες κατά μήκος και τις γεμίζουμε με σκόρδο και αλατοπίπερο.
Ράβουμε καλά με βαμβακερή κλωστή την κοιλίτσα και αλείφουμε με το άλλο μισό βιτάμ, αφού πρώτα το έχουμε λιώσει. 
Τέλος, ραντίζουμε το κατσικάκι με λίγο κρασί. 
Το βάζουμε στη γάστρα και το ψήνουμε για 3-4 ώρες στους 180° C.
Εάν έχουμε και την "σκεπή" του, την ράβουμε επάνω στην πλάτη του ώστε να μαγειρευτεί και να δώσει επιπλέον νοστιμιά.

Εάν δεν έχουμε γάστρα, τοποθετούμε το κατσικάκι σε ταψί, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, το τυλίγουμε με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 2 ώρες στους ίδιους Βαθμούς. 
Μετά βγάζουμε την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες στους 160° C.

lovecooking

1 σχόλιο :

  1. Καλή Χρονια
    χρόνια πολλα!!!
    καλή μας φώτιση!
    Πολυ νοστιμο ακούγεται, θα το δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή