Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Αρνάκι καπαμά!!

Ο «καπαμάς» είναι τεχνική μαγειρικής με βάση αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας, με ντομάτες και καρυκεύματα.
«Ο όρος «καπαμάς» έχει τουρκικές ρίζες και αναφέρεται σε μαγείρεμα φαγητού «καπακωμένου», σκεπασμένου δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας.
Το μαγείρεμα με τον τρόπο αυτό γίνεται σε σιγανή φωτιά και το κρέας κόβεται σε μικρότερα κομμάτια.

Ο κλασικός καπαμάς φτιάχνεται με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας.

Τον καπαμά μπορούμε επίσης να τον φτιάξουμε και με κουνέλι, λαγό, κοτόπουλο, χταπόδι αλλά και με χοιρινό κρέας.
πηγή
Αρνάκι καπαμά

ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό αρνί, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
* 1.200 ml ζωμό λαχανικών
* 100 ml κρασί, κόκκινο
* 4 κ.σ. αλεύρι, γ.ο.χ.
* 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
* 1 κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
* 1 στικ κανέλας
* Αλάτι
* Πιπέρι
* Ελαιόλαδο
* Πατάτες τηγανιτές, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αρνί, το λαδώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε, το πασπαλίζουμε με αλεύρι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το αρνί και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το γαρύφαλλο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, την κανέλα, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου