Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

Κατσικάκι γεμιστό στη γάστρα!!

Κατσικάκι αιγαιοπελαγίτικο
Η νοστιμιά του κατσικιού που βόσκει δίπλα στα κύματα του Αιγαίου, καταναλώνοντας το θαλασσινό αλάτι και τα μυρωδικά, εγγυάται την απόλυτη επιτυχία του παραδοσιακού αυτού πιάτου για το γιορτινό τραπέζι μας.

Υλικά
* ½ κατσικάκι 4 κιλών (από την μέση και πάνω)
1 συκωταριά ψιλοκομμένη
300 γρ. βιτάμ (ή λαδάκι)
350 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο
1½ ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί (ή λεμόνι)
½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Ανάλογο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση 
Ετοιμάζουμε την γέμιση: 


Πλένουμε καλά τη συκωταριά, την ψιλοκόβουμε και την προβράζουμε
Στη συνέχεια την προσθέτουμε στα λαχανικά και μυρωδικά, τα οποία έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει και σοτάρει με τη μισή ποσότητα του βιτάμ.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ρίγανη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. 
Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό και μισοβράζουμε το ρύζι.
Γεμίζουμε το κατσικάκι, αφού το έχουμε αλείψει με κρασί μέσα κι έξω. Κάνουμε τρύπες κατά μήκος και τις γεμίζουμε με σκόρδο και αλατοπίπερο.
Ράβουμε καλά με βαμβακερή κλωστή την κοιλίτσα και αλείφουμε με το άλλο μισό βιτάμ, αφού πρώτα το έχουμε λιώσει. 
Τέλος, ραντίζουμε το κατσικάκι με λίγο κρασί. 
Το βάζουμε στη γάστρα και το ψήνουμε για 3-4 ώρες στους 180° C.
Εάν έχουμε και την "σκεπή" του, την ράβουμε επάνω στην πλάτη του ώστε να μαγειρευτεί και να δώσει επιπλέον νοστιμιά.

Εάν δεν έχουμε γάστρα, τοποθετούμε το κατσικάκι σε ταψί, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, το τυλίγουμε με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 2 ώρες στους ίδιους Βαθμούς. 
Μετά βγάζουμε την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες στους 160° C.

lovecooking

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Βασιλόπιτα κέικ!!

Τι χρειαζόμαστε:

* 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γραμμάρια μαργαρίνη (εμείς βαζουμε βούτυρο αγελαδινό)
350 γραμμάρια ζάχαρη
3 αυγά
200 γραμμάρια χυμός πορτοκάλι
150 γραμμάρια κονιάκ
½ κουταλιά της σούπας κανέλα
¼ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
150 γραμμάρια καρυδόψιχα
2 βανίλιες
* ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ζάχαρη άχνη

Πώς το κάνουμε:


Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι, το κονιάκ και τον χυμό. 

Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
Το αδειάζουμε σε αντικολλητικό ταψί 28 εκατοστών καλά βουτυρωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για 35 λεπτά. 

Ελέγχουμε αν είναι ψημένη η βασιλόπιτα με ένα μαχαίρι.
Όταν ψηθεί αφήνουμε τη βασιλόπιτα στο ταψί για 10 λεπτά. Την βγάζουμε από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Τέλος πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Πολύ νόστιμο φαγητό για τις χειμωνιάτικες Κυριακές.
Προετοιμασία: 6 ώρες 
Μαγείρεμα: 167' 

Τι χρειαζόμαστε:
  • 3 μικρά κότσια (ή δύο μέτρια)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • 1 καρότο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 σπυριά μπαχάρι
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμό μισού πορτοκαλιού (προαιρετικά κι αν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό)
  • Πατάτες
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ξερή πιπερόριζα τριμμένη σε σκόνη
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Χυμό ένος λεμονιού,
  • Μουστάρδα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Πώς το κάνουμε:
  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη τρία μικρά κότσια και του ζητάμε να τα καθαρίσει για να γλιτώσουμε το καθάρισμα στο σπίτι! Εάν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ,αφού προηγουμένως τα πλύνετε καλά, βάζοντας ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μία πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι.
  1. Αν δε θέλετε να τα μαρινάρετε (γίνετε εξίσου νόστιμο), τότε αφού πλύνετε τα κότσια καλά παίρνετε αλάτι και πιπέρι και τρίβετε καλά τα κότσια και τα βάζετε με όλα τα προηγούμενα υλικά κι ένα φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο στη γάστρα κι αφού κλείσετε το καπάκι, το αφήνετε να ψηθεί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας αν χρειαστεί να γυρίσετε τα κότσια και να προσθέσετε λίγο κρασί. Εάν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό προσθέστε και το χυμό μισού πορτοκαλιού. Το μυστικό είναι να μη βάλετε καθόλου νερό.
  1. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σ΄ ένα μεγάλο σκεύος. Εάν έχετε και μικρές στρόγγυλες παπατούλες είναι ακόμη πιο εμφανίσιμο. Βάζετε αλάτι, ρίγανη, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, ξερή τριμμένη πιπερόριζα σε σκόνη, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μουστάρδα, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  1. Ανοίγετε τη γάστρα και μαζεύετε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά, εκτός από το δαφνόφυλλο και απλώνετε τις πατάτες γύρω γύρω από τα κότσια. Κλείνετε τη γάστρα κι αφήνετε το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα. Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο κι αν σας αρέσει ξεροψημένο, όπως αρέσει σ΄ εμένα, βγάζετε το καπάκι από τη γάστρα και ανεβάζετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
Λίγα μυστικά ακόμα
ΓΙΑ ΤΑ ΚΌΤΣΙΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Προτιμάμε πάντα να παίρνουμε μικρά κότσια γιατί είναι πιο νόστιμα. Το μυστικό όπως προείπα, είναι να μη βάλετε καθόλου νερό, ούτε στις πατάτες, ούτε στα κότσια. 
Την ίδια συνταγή κάνω και για απλές, αλλά νοστιμότατες λεμονάτες πατάτες φούρνου. Μη ξεχνάτε το δαφνόφυλλο.