Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Κεφτεδάκια φούρνου πολύ αφράτα!! Juicy Roasted Greek Meatballs – Keftedakia

Μετά από αρκετά χρόνια που μαγειρεύω και ψάχνομαι στους δρόμους της κουζίνας, έχω να πω ότι ο κιμάς για να αφρατέψει θέλει μονάχα δύο υλικά. Βρώμη και ντομάτα! 
Ξεχνάς τα ξίδια, τα μύδια, τα στρείδια και ό,τι άλλο μαγικό έκανες για να αφρατέψει ο κιμάς σε μπιφτέκια, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια και λοιπά κιμαδοειδή. 
Αν βάλεις βρώμη και ντομάτα μέσα στο μείγμα, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπέρα. Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους.
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Υλικά για περίπου 26 κεφτεδάκια:
😋 600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο δύο φορές από τη μηχανή
😋 5 γεμάτες κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
😋 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
😋 1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
😋 1 μικρή ντομάτα (ή μισή μέτρια) λιωμένη στο μπλέντερ
😋 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
😋 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή τριμμένη
😋 1 χούφτα δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
😋 αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος:
😋 Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ. 
😋 Αλάτι βάζουμε κατά βούληση, αλλά ο κιμάς το ζητάει για να νοστιμίσει. 
😋 Ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 περίπου λεπτά. Πρέπει να γίνει πολύ καλή ομογενοποίηση στο μείγμα. 
😋 Το ζύμωμα, άλλωστε, αφρατεύει ακόμα περισσότερο τον κιμά.
😋 Κλείνουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, ή καλύτερα για όλο το βράδυ.
😋 Όταν είναι να ψήσουμε τα κεφτεδάκια, ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας να προθερμανθεί. 
😋 Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. 
😋 Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο.
😋 Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι είναι έτοιμα. 
😋 Δεν χρειάζεται να τα γυρίσουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 
😋 Σερβίρουμε!

Tips:
Τη βρώμη την βάζουμε σε νιφάδες μέσα στον κιμά. Δεν την αλέθουμε, δηλαδή, σε σκόνη. Ως δια μαγείας εξαφανίζεται και δεν είναι ορατή ούτε με το μάτι, αλλά ούτε την καταλαβαίνουμε όταν τρώμε τα κεφτεδάκια. Μπαίνει μόνο και μόνο για να τα αφρατέψει και το κάνει στον απόλυτο βαθμό!
Τη ντομάτα μπορούμε ή να την τρίψουμε στον τρίφτη ή να την λιώσουμε στο μούλτι. Συμβάλλει κατά πολύ στο να αφρατέψει ο κιμάς και δεν φαίνεται καθόλου ούτε στη γεύση αλλά ούτε και τα κεφτεδάκια γίνονται κοκκινιστά. Είναι κι αυτή αόρατη.

Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog: Food for Thought.
 

Γλυκάκι σε μπολάκι, πανεύκολο και πεντανόστιμο!!

Ένα πανεύκολο και γρήγορο γλυκάκι σε μπολάκι με σαβαγιάρ, φανταστική κρέμα και μαρμελάδα φράουλα!!!
Όλα κι όλα 5 υλικά!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΜΠΟΛΑΚΙΑ
1 μόρφατ φυτική σαντιγί κρύα από το ψυγείο
1/2 ζαχαρούχο γάλα (200 γρ.)
1 βανίλια
3-4 κ.σ μαρμελάδα φράουλα
6-8 μπισκότα σαβαγιάρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
🍨 Χτυπάω το μορφάτ στο μίξερ να φουσκώσει και να αφρατέψει (5 λεπτά)
🍨 Ρίχνω το ζαχαρούχο και τη βανίλια.
🍨 Σπάω σε 2 κομμάτια ένα μπισκότο σαβαγιάρ τα βουτάω σε ζεστό γάλα για δευτερόλεπτα και τα τοποθετώ στη βάση από 1 μπολάκι.
🍨 Από πάνω βάζω μαρμελάδα και στο τέλος την κρέμα.
🍨 Γαρνίρω όπως θέλω.
🍨 Εγώ έτριψα μπισκότα πτι μπερ και έβαλα κερασάκια!!!!!