Συστατικά
Για τη γέμιση
- 5 μήλα πράσινα
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια ξηρούς καρπούς mix (50 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα με φλούδα, +50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια), σταφίδες ξανθές δυο γεμάτες χούφτες, μαρμελάδα περγαμόντο, ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού, ψιλοκομμένο.
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 βανίλια
Για τη ζύμη
- 200 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
- ξύσμα και χυμό από 2 μέτρια πορτοκάλια (ή ξύσμα από περγαμόντο, αν σας βρίσκεται)
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μπέικιν πάουντερ
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
- μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
- Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα ή σε ένα σουρωτήρι.
- Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
- Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
- Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, τη βανίλια, την κανέλα και όλα τα άλλα υλικά.
- Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο ή το ηλιέλαιο, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε και το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για τη μηλόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα
- Βουτυρώνουμε μια 26άρα φόρμα με αποσπώμενη βάση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού...
- Τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια (σαν μικρές μπουκίτσες).
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.