Υλικά για 40 τυροπιτούλες
Για τη ζύμη:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1/2 κεσεδάκι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κιλό αλεύρι (θα χρησιμοποιήσετε κάπως λιγότερο)
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό*
Για τη γέμιση
1/2 κιλό φέτα τριμμένη
1/4 κιλό ανθότυρο
αλάτι, πιπέρι
1 αβγό
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι για να δούμε πόσο χρειάζεται, ώστε η ζύμη να μην κολλάει αλλά να είναι μαλακή και αφράτη, όχι σκληρή.
- Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη το ζυμάρι σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
- Ανοίγουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε στρογγυλά πιτάκια, πάχους 1 εκ. και διαμέτρου περίπου 7-8 εκ.
- Τα δουλεύουμε με το χέρι να γίνουν σαν καλαθάκια και στο κέντρο βάζουμε ανάλογη γέμιση.
- Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες αφήνοντας στη μέση τη γέμιση ακάλυπτη.
- Μπορείτε να τα βάλετε και μέσα σε φορμάκια για ταρτάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ωρίτσα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
- Μόλις κρυώσουν τις κλείνουμε σε αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν για περισσότερες μέρες.
- Βγαίνουν σαν τυροψωμάκια, όχι σαν κλασικές τυρόπιτες.
athinorama