Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τυροψωμάκια εύκολα για κολατσιό στο σχολείο!!

 
Υλικά για 40 τυροπιτούλες

Για τη ζύμη:

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1/2 κεσεδάκι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κιλό αλεύρι (θα χρησιμοποιήσετε κάπως λιγότερο)
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι 
1/2
κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό*

Για τη γέμιση

1/2 κιλό φέτα τριμμένη
1/4 κιλό ανθότυρο
αλάτι, πιπέρι
1 αβγό

Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά. 
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι για να δούμε πόσο χρειάζεται, ώστε η ζύμη να μην κολλάει αλλά να είναι μαλακή και αφράτη, όχι σκληρή. 
  • Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη το ζυμάρι σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. 
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. 
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε στρογγυλά πιτάκια, πάχους 1 εκ. και διαμέτρου περίπου 7-8 εκ. 
  • Τα δουλεύουμε με το χέρι να γίνουν σαν καλαθάκια και στο κέντρο βάζουμε ανάλογη γέμιση. 
  • Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες αφήνοντας στη μέση τη γέμιση ακάλυπτη. 
  • Μπορείτε να τα βάλετε και μέσα σε φορμάκια για ταρτάκια. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ωρίτσα περίπου, μέχρι να ροδίσουν. 
  • Μόλις κρυώσουν τις κλείνουμε σε αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν για περισσότερες μέρες. 
  • Βγαίνουν σαν τυροψωμάκια, όχι σαν κλασικές τυρόπιτες.
* Όταν βάζουμε το δάχτυλό μας θα πρέπει να το νιώθουμε χλιαρό κι αν μετρήσουμε μέχρι το δέκα θα πρέπει να αρχίσει να μας καίει. Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για να λιώσει καλά η μαγιά και να φουσκώσει το ζυμάρι μας.
 

athinorama