Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Χριστόψωµο!!

Το χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι πιστοί με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων. 
Είναι το ψωμί για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και θεωρείται ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του.
Για την παραδοσιακή συνταγή Χριστόψωμου θα χρειαστούμε:

🎄
 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
🎄 2 φακελάκια μαγιά
🎄 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
🎄 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
🎄 2 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
🎄 3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
🎄 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
🎄 λίγο σουσάμι
🎄 λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας.

Επί το έργον:

🎄 Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. 
🎄 Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. 
🎄 Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου. 
🎄 Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμη. 
🎄 Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

🎄 Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα. 
🎄 Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λίγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. 
🎄 Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλη την οικογένεια του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Καλά Χριστούγεννα!!