Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ψωμάκι ολικής άλεσης με αποξηραμένα σύκα και καρύδια!!


Υλικά
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή
1 φλιτζάνι χοντροσπασμένα καρύδια
6 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (τόσο ώστε να αντέχουμε να βάλουμε μέσα το χέρι μας). 
Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης ζεσταμένο ελαφρά), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι. 
Ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. 
Προσθέτουμε τα καρύδια και τα σύκα και ζυμώνουμε ξανά ώστε να ενσωματωθούν καλά στη ζύμη. 
Πλάθουμε ένα ή περισσότερα ψωμάκια, τα βάζουμε σε ταψί, τα σκεπάζουμε με ένα πάπλωμα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. 
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο) μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμούμε.
Η συνταγή αυτή γίνεται και σε αρτοπαρασκευαστή, αλλά εκεί ρίχνουμε τα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα, αφήνοντας τελευταία τη μαγιά, ώστε να μη βραχεί από τα υγρά υλικά. 
Τα καρύδια και τα σύκα τα ρίχνουμε μετά το πρώτο ζύμωμα και φούσκωμα (συνήθως οι αρτοπαρασκευαστές διαθέτουν ηχητική ειδοποίηση για το χρονικό διάστημα στο οποίο ρίχνουμε τα τελευταία υλικά).

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Μπάρες δημητριακών

Μπάρες δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα
Υγιεινές μπάρες δημητριακών για ενέργεια και δύναμη, με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, και σοκολάτα.
Για όλη την οικογένεια, και για όλη την ημέρα.
Υλικά για ένα τετράγωνο ταψάκι 40 - 45 εκ. 25-30 μπάρες:
200 γρμ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
180 γρμ. νιφάδες βρώμης
160 γρμ. νιφάδες σιταριού
120 γρμ. σταφίδα μαύρη
120 γρμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
100 γρμ. μύρτιλλα χοντροκομμένα
60 γρμ. ηλιόσπορους
230 γρμ. ζάχαρη καστανή, ή μαύρη
150 γρμ. βούτυρο σε κομμάτια
60 γρμ. μέλι
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμένο, ή 1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας
250 γρμ. περίπου, κουβερτούρα 55% κακάο, λιωμένη


Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι, και το γαρύφαλλο, και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, και ρίχνουμε το μίγμα βουτύρου. 
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν, και τα στρώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι 40x40 εκ. περίπου,
βουτυρωμένα τα πλαϊνά, και στρωμένο αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. 
Πατάμε καλά να κάτσει το μείγμα να γίνει συμπαγές, και το ισιώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C βαθμούς για 10 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεκολλάμε με ένα μαχαιράκι λίγο τα τοιχώματα γύρω-γύρω, και το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το πάνω σε χαρτί ψησίματος. 
Αδειάζουμε επάνω την λιωμένη κουβερτούρα, χλιαρή. Με μία σπάτουλα, ή και με ένα πινέλο,
την απλώνουμε σε λεπτό στρώμα, σε όλη την επιφάνεια. 
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σφίξει η κουβερτούρα, ή το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι το κόβουμε σε μπάρες. 
Βγάζει περίπου 25 με 30 κανονικές μπάρες, ανάλογα το πόσο πάχος θα τους δώσουμε, και σε τι φάρδος και μήκος θα τις κόψουμε.
Διατηρούνται αρκετά, σε αεροστεγές κουτί σε δροσερό μέρος, ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο, για πάρα πολύ καιρό,
πάντα μέσα σε αεροστεγές κουτί.

Αν δεν θέλουμε σοκολάτα, μπορούμε να μην την χρησιμοποιήσουμε.

sintagespanos
 
Μπάρες δημητριακών με φρούτα και σοκολάτα για το σχολείο!! Είναι το καλύτερο σνακ για το μικρό σου στο σχολείο! 
Ένα άκρως θρεπτικό σνακ, το οποίο μπορεί να συνοδεύσει το δεκατιανό και το απογευματινό γεύμα.
Προσφέρει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς να τον επιβαρύνει με κενές θερμίδες" αναφέρει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς που δίνει τη συνταγή

Συστατικά
30 γρ. βούτυρο με φυτικές στερόλες
1 κ.σ. μέλι
12 κ.σ. δημητριακά
3 ακτινίδια
1 ροδάκινο
6 βερίκοκα
15 φράουλες
8 ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή καρύδια)
30 γρ. ξύσμα σοκολάτας

Τρόπος μαγειρέματος
Λιώσε το βούτυρο και ανακάτεψέ το με το μέλι
Κόψε τα φρούτα σου σε μικρά ζαράκια και ανακάτεψε με τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς

και τη σοκολάτα να γίνουν ένας πολτός
Πρόσθεσε εκεί το βούτυρο με το μέλι
Άπλωσε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και ψήσε στους 170oC για 30 λεπτά
5 Άφησε να κρυώσει καλά και κόψε σε κομματάκια

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Τούρτα παγωτό, όπως αυτό που έτρωγε, όταν ήταν μικρή!!

Βασικά είναι ένα παρφέ που το φτιάχνουμε σε όσες στρώσεις θέλουμε και αναλόγως τις χρωματίζουμε. 
Εδώ έφτιαξα 3 στρώσεις: σοκολάτας, βανίλιας και φράουλας. Μπορούμε  να ρίξουμε μέσα κομματάκια μπισκότα και σοκολάτας, κομματάκια από φρούτα ή ό,τι μας αρέσει και έχουμε πρόχειρο.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μεγάλο μπολ που μπαίνει στον  καταψύκτη (εγώ έβαλα κατσαρόλα). 
Φτιάχνουμε μία-μία τις στρώσεις. 
Κάθε φορά που φτιάχνουμε μια στρώση την βάζουμε στον καταψύκτη μέχρι να φτιάξουμε  την επόμενη. 
Όταν τελειώνουμε σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε αρκετές ώρες για να παγώσει καλά το παγωτό μας και όταν είναι έτοιμο το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Για να γλιστρήσει εύκολα τοποθετούμε μια ζεστή πετσέτα γύρο από το μπολ μας ή απλά περιμένουμε λίγο ν' αρχίζει να λιώνει το παγωτό και θα βγει εύκολα.
Αν θέλουμε μπορούμε να το γαρνίρουμε με σαντιγί, τριμμένη σοκολάτα ή όπως μας αρέσει.
Για κάθε στρώση χρειαζόμαστε:
5 αυγά
5 κ.σ. ζάχαρη
6 κ.σ. σαντιγί
Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια με τη ζάχαρη.  
Προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.  
Προσθέτουμε και τη σαντιγί και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.
Μέτα, αναλόγως με τι στρώσεις φτιάχνουμε, ρίχνουμε κακάο με σκόνη σοκολάτας(περίπου 4 κουταλιές), στην κίτρινη στρώση προσθέτουμε βανίλια και λίγο σαφράν, για πιο έντονο χρώμα, και στην ροζ στρώση προσθέτουμε πουρέ από πολτοποιημένες φράουλες.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Φρουτορολάκια!! - How To Make Home made Fruit Roll Up for Kids

Η υγιεινή πανεύκολη νοστιμιά που λατρεύουν τα παιδιά!

 
Τα fruit roll ups «ρολάκια» φρούτων ή το fruit leather «φρουτόδερμα», είναι μια πασίγνωστη υγιεινή και ελαφριά λιχουδιά στο εξωτερικό για όλους και ειδικά τα παιδιά, εμείς όμως πρώτη φορά την ακούμε.
Όμως είναι πεντανόστιμα, πανεύκολα, υγεινά και πολύ γουστόζικα για να στολίσεις στο παιδικό πάρτι! Δες τις συνταγές και άρχισε να… τυλίγεις φρούτα!
Μπορείς να τα φτιάξεις από σχεδόν κάθε φρούτο. Μπορείς να τα γλυκάνεις περισσότερο, να τα αφήσεις πιο μαλακά ή να τα κάνεις τελείως τραγανά σαν καραμέλα.
Εμείς, σου δίνουμε τις πρώτες συνταγές για φρουτορολάκια για να ξεκινήσεις. Μετά θα ξέρεις τί να κάνεις για κάθε φρούτο!
 
 
Φρουτορολάκια από Φράουλες

Υλικά
•Τρεις κούπες φράουλες καθαρισμένες
•Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση
•Βάλε τις φράουλες στο μπλέντερ (ή λιώσε τις με πηρούνι αν δεν έχεις μπλέντερ)
•Αφού γίνουν ένα ομοιόμορφο υγρό μίγμα, ρίξε το μέλι και ανακάτεψε καλά
•Στρώσε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και ρίξε τον χυμό πάνω του
•Φρόντισε το ταψί να πατάει καλά στις σχάρες ώστε να είναι ίσιο το περιεχόμενο
•Ψήσε για 1 ώρα στους 100 βαθμούς Κελσίου αερόθερμο
•Βγάλε το ταψί από το φούρνο και άσε το λίγο να μην πολυκαίει αλλά όχι να κρυώσει τελείως
•Πάρε μαχαίρι ή τη ροδέλα της πίτσας και κόψε το λωρίδες
•Τύλιξε τώρα τα ρολάκια απαλά και άσε τα να κρυώσουν τελείως
Φρουτορολάκια από Μπανάνα

Υλικά
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι 4 ώριμες μπανάνες!
Εκτέλεση
•Λιώσε εντελώς τις μπανάνες σου μέχρι να γίνουν αλοιφή
•Προσπάθησε να μην φας τις λιωμένες μπανάνες :P
•Βάλε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί και άπλωσε τις λιωμένες μπανάνες ομοιόμορφα σε όλο το μήκος του
•Βάλε το να ψήνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου μέχρι να γίνει εντελώς στερεό. Ίσως πάρει περισσότερο από 1 ώρα, θα είναι έτοιμο μόνο όταν έχει στερεή μορφή.
•Στη συνέχεια κόψε όπως παραπάνω και τύλιξε, ρολάροντας κάθε κομμάτι στο ταψί.
Φρουτορολάκια από Βερίκοκα

η συνέχεια εδώ

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ζαμπονοκασερόπιτα σαν κέικ!!

Μια λιχουδιά που θα σας μείνει αξέχαστη!!!


Τι χρειαζόμαστε:


1 φλ. τσαγιού τριμμένο κασέρι
1 φλ τσαγιού κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
1½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
150 γρ μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

100 μλ  γαλα
ψιλοκομμενο ζαμπον
λιγο αλατι
πιπερι


η εκτέλεση εδώ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τηγανόψωμα τέλεια!!

Υλικά
  • 3 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά τις σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • χλιαρό νερό
  • τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι σε χοντρά κομμάτια
  • (το χαμομηλάκι προτείνει και δυόσμο ή ρίγανη)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι,σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, προσοχή χλιαρό όχι ζεστό ούτε καυτό, ρίχνουμε μέσα την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο μέσα στο μίγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε σιγά-σιγά και άλλο χλιαρό νερό, τόσο ώστε να γίνει η ζύμη μας ελαστική και να πλάθεται.
  • Αν κολλήσει η ζύμη στα χέρια μας τα ξεπλένουμε, τα σκουπίζουμε και συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Κάνουμε μπαλίτσα το ζυμάρι μας το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος.
  • Τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια, να την έχουμε έτοιμη.
  • Κόβουμε από τη ζύμη μπαλάκια σε μέγεθος φιρικιού και μέσα στην παλάμη μας το ανοίγουμε σαν πιτούλα.
  • Βάζουμε στην μέση μπόλικη φέτα, το διπλώνουμε σαν τυρόπιτα και με το χέρι το  ανοίγουμε ξανά, όπως στην αρχή και το ξαναπλάθουμε  για να πάει η φέτα παντού.
  • Αφού τα ετοιμάσουμε όλα βάζουμε λάδι, προτιμήστε ηλιέλαιο, να ζεσταθεί και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε προσέχοντας μην αρπάξουν, (σε μέτρια θερμοκρασία για να ψηθούν και μέσα).
  • Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγο και μετά σε πιάτο και καλήηη όρεξη !!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Μπισκοτάκια κανέλας!!

Τα καλύτερα μπισκοτάκια κανέλας που έχω φάει ever. Πανεύκολα να τα φτιάξεις, τρομερή γεύση, σίγουρη εμφάνιση. Κυρίαρχο συστατικό η κανέλα.

Υλικά

3 κούπες αλεύρι κοσκινισμένο
1 κούπα λευκή ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες (σκόνη)
2 αβγά
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά σούπας κανέλα
1/2 κούπα φρέσκο βούτυρο Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγη χοντρή ζάχαρη (λευκή ή καστανή) για πασπάλισμα

Παρασκευή
Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο.
Σε άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια από τα αυγά και προσθέτω σιγά σιγά τους κρόκους.
Χτυπάω καλά και ρίχνω τα αυγά στο μείγμα με τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Συνεχίζω το χτύπημα με το μίξερ και προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κοσκινισμένο αλεύρι.
Τέλος προσθέτω το αλάτι και τις βανίλιες.
Δουλεύω τη ζύμη λίγο με τα χέρια.
Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για να σταθεί για περίπου 10 λεπτά.
Ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 1/2 εκατοστού πάνω σε λαδόκολλα ή σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβω με κουπ σε διάφορα σχέδια.
Πασπαλίζω τα μπισκότα με τη χοντρή ζάχαρη και ψήνω στους 180ο C για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Μετά διώχνουμε τους πάντες από το σπίτι και τα τρώμε ένα ένα ή πολλά μαζί μόνοι μας, εξαφανίζοντας τα ίχνη...

cooktherapy