Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Φρουτοποτό με γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα!!!


Το ρόφημα που προτείνουμε αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο για να έχουμε ενέργεια, αλλά και για να βάλουμε τα φρούτα στη διατροφή των παιδιών αλλά και των μεγάλων.

Υλικά
1 μπανάνα
1 μέτριο αχλάδι
1/2 γιαούρτι (2%)
2 κουταλιές τoυ γλυκού μέλι

Εκτέλεση
Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε κομμένα όλα τα φρούτα και και χτυπάμε καλά ώστε να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και το μέλι και χτυπάμε και πάλι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Ρίχνουμε το φρουτοποτό σε ένα ποτήρι.

Επιστημονική Ομάδα

neadiatrofis.gr

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με Νουτέλα!!

Μια συνταγή για ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλυκό με μπισκότα με γεύση σοκολάτας και νουτέλα. Ένα γλυκό που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι λάτρεις της σοκολάτας.

Υλικά συνταγής

  • 2/3 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4  κρόκοι αβγών 
  • 2 κ.σ. κορνφλαουερ 
  • 200 γρ  Nutella 
  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ φουντούκι [ή άλλο της αρεσκείας σας]
  • 2 πακέτα μπισκότα [όσα πάρει] με γεύση σοκολάτα [ τύπου Αλλατίνη] [*]
 Εκτέλεση συνταγής
Παίρνετε ένα ταψί 22-24 εκ. και το στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματα με ένα λαδόχαρτο. [φροντίστε να προεξέχει από το ταψί γύρω γύρω για να ξεφορμάρετε το γλυκό σας εύκολα]. Αφήστε το στην άκρη.
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  2. Σε μπολ βάζετε τους κρόκους αβγών, την υπόλοιπη μισή ζάχαρη και το κορν φλάουερ και χτυπήστε τα καλά να ομογενοποιηθούν και να γίνει μια λεία κρέμα.
  3. Σταδιακά προσθέτετε μέσα στα αβγά λίγο λίγο το μείγμα με το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίστε να προσθέτετε το γάλα στα αβγά σταδιακά και στο τέλος βάζετε όλο το μείγμα πίσω στη κατσαρόλα.  Βράστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα, και όταν αρχίσει να βράζει και πήξει η κρέμα αφήστε 15 δευτερόλεπτα, κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήνετε για 3-5′. Τέλος  προσθέτετε και τη Nutella με το λικέρ και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν.
  4. Παίρνετε το ταψί και στρώνετε στη βάση μπισκότα και μια στρώση από το μείγμα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία στρώσεις μπισκότων μείγματος νουτέλας [*], φροντίζοντας η τελευταία στρώση να είναι μείγμα νουτέλας.
  5. Το βάζετε στο ψυγείο [ή στη κατάψυξη για 3 ώρες] να παγώσει, το βγάζετε, το ξεφορμάρετε,το κόβετε σε κομμάτια και το απολαμβάνετε.
[*] Αν θέλετε το γλυκό σας με πολλά μπισκότα προσθέστε περισσότερες στρώσεις μπισκότου και λίγο μείγμα νουτέλας ενδιάμεσα ή το αντίθετο. Λίγες στρώσεις μπισκότου και αρκετό μείγμα νουτέλας ενδιάμεσα.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Τσηζκέικ Νουτέλλα - Cheesecake Nutella!!

Ένα πολύ νόστιμο cheesecake που δε χρειάζεται ψήσιμο

Θα χρειαστούμε:
Για τη βάση
1.5 πακέτο πτι-μπερ με γεύση σοκολάτα
150 γρ. περίπου βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας νουτέλα
Για την κρέμα στη μέση
450 γρ. τυρί κρέμα
2 κούπες νουτέλα

1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος

Για την τελευταία στρώση

125 γρ. σοκολάτα
μισή κούπα κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βούτυρο
Εκτέλεση
Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα
Προσθέτουμε το βούτυρο (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά νουτέλα και χτυπάμε ξανά το μείγμα
Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου με ένα κουτάλι σε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο ή σε μια ταρτιέρα
Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει 
Προσθέτουμε τη νουτέλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη,την κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα
Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη βάση του μπισκότου και με ένα κουτάλι το στρώνουμε, μέχρι να σκεπάσει ομοιόμορφα την επιφάνεια του μπισκότου 
Σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες

Τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρουμε φτιάχνουμε την τελική επικάλυψη.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μία βράση και παράλληλα σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα. Μόλις είναι έτοιμη να κοχλάσει η κρέμα γάλακτος την αφαιρούμε από την εστία.
Όπως είναι ζεστή, την αδειάζουμε πάνω στη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ένα κουταλάκι βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε πάνω στο προηγούμενο μείγμα, σκεπάζουμε ξανά με αλουμινόχαρτο και ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι το cheesecake να παγώσει καλά.

Tips
Αν θέλουμε στη βάση μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά τριμμένα φουντούκια
Μπορούμε να βάλουμε μία βανίλια στο μείγμα της νουτέλας με το τυρί, για έξτρα γεύση


 

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Παγωτό Καραμέλα!! - Salted Caramel Ice Cream

Το παγωτό καραμέλα είναι μια από πολύ ωραία γεύση παγωτού και πολύ αγαπημένο.
Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για σπιτικό παγωτό καραμέλα που γίνεται πανεύκολα με λίγα υλικά, δεν περιέχει αυγά και βγαίνει αρκετά μαλακό. Επιπλέον, δεν απαιτούνται ενδιάμεσα χτυπήματα για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι, απλώς φτιάχνουμε το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη!.
Εύκολο παγωτό καραμέλα με 4 μόνο υλικά
Υλικά συνταγής
Για ποσότητα 2 λίτρων περίπου
1 κουτί γάλα εβαπορέ 410 gr πλήρες (όχι light)
1 φυτική σαντιγί ερμόλ ή μόρφατ ή γαρνί κ.ο.κ. **
2 κουταλιές της σούπας λεμόνι (περίπου 30 ml)
2 κούπες ζάχαρη (περίπου 400 gr) *
1/2 κούπα νερό (περίπου 100 ml)
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε το εβαπορέ στην κατάψυξη για 2 ώρες και εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη καραμέλα μας *** για να είναι έτοιμη.

Σε ένα τηγάνι αδειάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη μισή κούπα νερό. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμοκρασία, ανακατεύοντας περιοδικά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν η καραμέλα πάρει σκουρόχρωμο χρώμα (σε περίπου 15 λεπτά), αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Η καραμέλα μας είναι έτοιμη!

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το περιεχόμενο της ερμόλ. Χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σφιχτή σαντιγί (περίπου 5-6 λεπτά).

Βγάζουμε το εβαπορέ από την κατάψυξη και το αδειάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το μίξερ μέχρις ότου αφρατέψει και φουσκώσει. Αδειάζουμε στη λεκάνη και τη σαντιγί ερμόλ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

Βάζουμε στη λεκάνη και την καραμέλα και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Μετά από 8 ώρες το παγωτό μας είναι έτοιμο για κατανάλωση!

Υπενθυμίζεται ότι δεν απαιτείται να βγάζουμε το μπολ ενδιάμεσα και να ανακατεύουμε το παγωτό καθώς δεν κρυσταλλιάζει.

* Το παγωτό βγαίνει λίγο γλυκό, οπότε μπορείτε να περιορίσετε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης και να φτιάξετε λιγότερη ποσότητα καραμέλας.
** Για να μας βγει το παγωτό μας μαλακό χωρίς κρυστάλλους, θα πρέπει η ερμόλ να χτυπηθεί πολύ καλά, όπως επίσης και το εβαπορέ. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας αυτής της συνταγής.
*** Μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερη καραμέλα ή μπορούμε να κρατήσουμε λίγη από την καραμέλα της δόσης μας και να τη χρησιμοποιήσουμε για γαρνίρισμα. Σημειώνουμε ότι προαιρετικά, για την παρασκευή της καραμέλας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος αντί για νερό.


Χρησιμοποιήστε για γαρνίρισμα κομματάκια σοκολάτας…

Salted Caramel Ice Cream

sintayes

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σπιτική λεμονάδα

Αν θέλετε να έχετε στο ψυγείο ετοιμοπόλεμη τη δική σας
σπιτική λεμονάδα, ιδού η συνταγή!
Θα τη διαλύετε με παγωμένο νερό ή σόδα και, αν θέλετε, θα τη σερβίρετε με μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.

Σπιτική λεμονάδα
Υλικά
    ½ λίτρο χυμό φρέσκου λεμονιού
    2 λεμόνια, το ξύσμα
    2 λάιμ, το ξύσμα και το χυμό τους
    5 φλιτζάνια ζάχαρη
    4 φλιτζάνια νερό

Διαδικασία
Ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά
Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και των λάιμ και βράζετε για 7-8 λεπτά ακόμη.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει εντελώς εκτός φωτιάς.
Στραγγίζετε το μίγμα και, αφού το μεταφέρετε σε γυάλινα μπουκάλια, το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.
Σερβίρετε σε ποτήρια ένα μέρος λεμονάδας με τρία μέρη κρύου νερού.
 

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Παγωτό Μπανάνα!!!

Ένα εύκολο παγωτό μπανάνας
που δεν απαιτεί παγωτομηχανή!

Ο Ευτύχης Μπλέτσας μας παρουσιάζει
μια εύκολη και γρήγορη συνταγή
Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό μπανάνες
  • 1/2 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση ζάχαρη άχνη)
  • 1 κούπα παγωμένο γάλα
  • 1/3 κούπα χυμό λεμονιού
 
Πώς το κάνουμε:
  1. Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε κομμάτια (ροδέλες).
  2. Απλώνουμε τα κομμάτια σε ένα μικρό ταψάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη μερικές ώρες για να παγώσουν.
  3. Μόλις παγώσουν τα κομμάτια, τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα βάζουμε στο μπλέντερ.
  4. Τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν.
  5. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το παγωμένο γάλα και χτυπάμε (θα βοηθήσει πολύ αν το μπλέντερ μας έχει ειδική υποδοχή για ρίψη υλικών).
  6. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
  7. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες (ανάλογα το ψυγείο).
  8. Για καλύτερα αποτελέσματα, κάθε μία ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με το κουτάλι.
 
Λίγα μυστικά ακόμα
Οι ποσότητες αναφορικά με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού είναι ενδεικτικές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Μπορούμε κάλλιστα να βάλουμε λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη (αν θέλουμε το παγωτό μας πιο light).
Καλό είναι να προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και να δοκιμάζουμε προτού προσθέσουμε κι άλλο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ή και καθόλου γάλα (αν θέλουμε να κάνουμε γρανίτα αντί για παγωτό).
Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με ένα κεσεδάκι γιαούρτι.
Το τελευταίο βήμα του ανακατέματος ανά μία ώρα, μπορούμε να το παραλείψουμε αν θέλουμε.
Προσωπικά, όσες φορές το έχω παραλείψει, το παγωτό δεν μου κρυστάλλιασε.
Πιστεύω όμως ότι το παγωτό αποκτά καλύτερη υφή αν το ανακατέψουμε ενδιάμεσα έστω 1-2 φορές.
 

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Γλυκό του κουταλιού λεμόνι!!!

και το βάλαμε σε καλαθάκι από ανακυκλωμένα υλικά!!

Το μικρό μου Μανωλάκι εκτός από τα λαχανικά (και την υγιεινή διατροφή γενικώς) αγαπά πολύ τα γλυκά κουταλιού. Η αγάπη αυτή ξεκίνησε σε μια εκδρομή με την Ενορία μας «Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή» και που είχαμε επισκεφτεί μεταξύ των άλλων και την Ιερά Μονή Καψά στην Ιεράπετρα. Ήταν η πρώτη του μεγάλη βόλτα, με το μεγάλο αυτοκίνητο και του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η διαδρομή και η επίσκεψη στο μοναστήρι, εκτός από τις γατούλες και τα λουλουδάκια, του άρεσαν πάρα πολύ και τα κεράσματα που μας πρόσφεραν ιδιαίτερα το γλυκό κουταλιού…

Είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό τόσο στο άρωμα
όσο και στην γεύση.
Από τότε λοιπόν που ξέρω ότι του αρέσουν, φροντίζω πάντα να έχω ένα βαζάκι τουλάχιστον στο σπίτι. Έτσι δοκίμασα να φτιάξω και γλυκό κουταλιού λεμόνι.

ΥΛΙΚΑ
  • ένα κιλό χοντρόφλουδα λεμόνια
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • ½ κούπα γλυκόζη
  • μια κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξύνουμε τα λεμόνια στο λεπτό τρίφτη μας ώστε να φύγει η «πικρίλα» τους.
Χαράζουμε τη φλούδα σε φέτες ανάλογα με το μέγεθος και τις αφαιρούμε με προσοχή αφού τις κόψουμε με την βοήθεια ενός μαχαιριού σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε τις φλούδες σε ένα μπολ με νερό ώστε να τις σκεπάζει και τις αφήνουμε εκεί για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν, ρίχνουμε τη γλυκόζη, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και να σχηματίζει κόμπο.
Όταν κρυώσει το γλυκό μας το βάζουμε σε καθαρά βαζάκια και το διατηρούμε στο ψυγείο μας.

Το γλυκό κουταλιού που φτιάξαμε μπορούμε να το προσφέρουμε και ως δωράκι σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω και ένα καλαθάκι από ανακυκλωμένα υλικά ώστε να βάλω μέσα το βαζάκι με το γλυκό και να το προσφέρω.
το ανακυκλωμένο καλαθάκι!!
για να δείτε πως το κατασκευάζουμε κάντε κλικ στην πηγή μας: eirini-nikolaou