Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Γαλακτομπούρεκο ... νηστίσιμο!!!

ΥΛΙΚΑ (για ταψί 35 x 25)
400 γραμμάρια φύλλα κρούστας (15 φύλλα)
130 γραμμάρια μαργαρίνη για τα φύλλα*
Για την κρέμα
400 ml γάλα καρύδας**

620 ml νερό
80 ml χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
250-270 γραμμάρια ζάχαρη
80 γραμμάρια άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας (ή ένα καψουλάκι βανιλίνης)***
110 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
30 γραμμάρια μαργαρίνη (προαιρετικά)


Για το σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φέτα λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και τα 500 ml νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 120ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίγμα γάλακτος και νερού και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να επιτύχουμε την γλυκύτητα που θέλουμε.
Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτουμε τη βανίλια για να μην προσδώσει μιαν ανεπαίσθητη πίκρα στην κρέμα.
Καλύπτουμε την κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη που θα την βάλουμε σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το γλυκό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί.
Στρώνουμε ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού μας.
Το αλείφουμε με μαργαρίνη (ή ό,τι επιλέξαμε σαν λιπαρή ουσία) και στρώνουμε το επόμενο φύλλο.
Με την ίδια διαδικασία στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου και κρατάμε τα υπόλοιπα για επάνω από τη γέμιση.
Το τελευταίο φύλλο όπου θα στρώσουμε τη γέμιση δεν χρειάζεται να το αλείψουμε με μαργαρίνη.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω στα φύλλα τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα επάνω από τη γέμιση.
Αρχίζουμε και απλώνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το κάθε φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40-45 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα σχετικά σκούρο καστανό χρώμα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι
15-20 λεπτά πριν να κλείσουμε το φούρνο και να βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο
βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει.

Σιροπιάζουμε το γλυκό
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι επάνω στο ζεστό γλυκό, στην αρχή κουταλιά κουταλιά έτσι ώστε να πάει παντού.
Ύστερα, ρίχνουμε το μισό από το σιρόπι που υπάρχει και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί.
Μόλις απορροφηθεί περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, κρατώντας, αν θέλουμε, λίγο για να ρίχνουμε επάνω στο γλυκό την ώρα του σερβιρίσματος.

TIPS
* Εάν δεν θέλουμε μαργαρίνη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή ένα πολύ ελαφρύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
** Μπορούμε να βάλουμε μόνον γάλα καρύδας ή μόνον νερό ή να βάλουμε τα δύο αυτά στην αναλογία που θέλουμε.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φυτική κρέμα γάλακτος που «βράζεται» ή και γάλα αμυγδάλου. Δεν μπορώ να αναφερθώ στο γάλα σόγιας γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και άρα δεν γνωρίζω τη γεύση του και την υφή του.
*** Ειδικά, εάν πρόκειται για καψουλάκι βανιλίνης είναι καλύτερα να την βάζουμε στο τέλος για να μην μας πικρίσει.
**** Επίσης, μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι αντί λεμόνι ή σκέτη βανίλια.


tantekiki

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου