Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρνέικα!! (2 συνταγές)

1η συνταγή
Αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαχνε η γιαγιά μου πάντα κάθε Πάσχα.
Είναι εύκολα και μοσχομυριστά!

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό
  • 250 γραμμάρια φυτίνη ή μαργαρίνη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος/φρέσκο
  • 1 αυγό
  • 1 ποτήρι πορτοκαλάδα
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/4 ποτηριού του κρασιού κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1-2 αυγά για το άλειμμα των κουλουριών
Πώς το κάνουμε:
  • Κτυπάμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη με μίξερ. Αυτά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και να χτυπήσουμε το μείγμα μας με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αυγό και κατόπιν όλα τα υγρά (πορτοκαλάδα, κονιάκ, λάδι).
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι με το μπέικιν σιγά σιγά.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και πλάθουμε σε κουλουράκια.
  • Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.
    Καλή επιτυχία!


    2η συνταγή
    Τι χρειαζόμαστε:
    • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 250 γραμμάρια ζάχαρη
    • 3 αυγά
    • 2 βανίλιες
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
    • 1 μεγάλο πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
    • 1 κιλό αλεύρι περίπου που φουσκώνει μόνο του
    • αυγό για το άλειμμα.
    Πώς το κάνουμε:
    • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει.
    • Προσθέτουμε τ'αυγά και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε.
    • Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέϊκιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου μαζί με το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Η ζύμη πρέπει να γίνει πολύ μαλακή.
    • Πλάθουμε κουλουράκια, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου