1η συνταγή
Αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαχνε η γιαγιά μου πάντα κάθε Πάσχα.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό
- 250 γραμμάρια φυτίνη ή μαργαρίνη
- 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος/φρέσκο
- 1 αυγό
- 1 ποτήρι πορτοκαλάδα
- 350 γραμμάρια ζάχαρη
- 1/4 ποτηριού του κρασιού κονιάκ
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1-2 αυγά για το άλειμμα των κουλουριών
Πώς το κάνουμε:
- Κτυπάμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη με μίξερ. Αυτά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και να χτυπήσουμε το μείγμα μας με σύρμα.
- Προσθέτουμε το αυγό και κατόπιν όλα τα υγρά (πορτοκαλάδα, κονιάκ, λάδι).
- Προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι με το μπέικιν σιγά σιγά.
- Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και πλάθουμε σε κουλουράκια.
- Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.
Καλή επιτυχία!
2η συνταγή
Τι χρειαζόμαστε:
- 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 αυγά
- 2 βανίλιες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
- 1 μεγάλο πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
- 1 κιλό αλεύρι περίπου που φουσκώνει μόνο του
- αυγό για το άλειμμα.
Πώς το κάνουμε:
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε τ'αυγά και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε.
- Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέϊκιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου μαζί με το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Η ζύμη πρέπει να γίνει πολύ μαλακή.
- Πλάθουμε κουλουράκια, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου