Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Παστέλι πεντανόστιμο!! Pasteli: Ancient Greek Honey Sesemi Bar

Μια συνταγή που φοβόμουν να δοκιμάσω αλλά όταν την έκανα είδα πόσο εύκολη ήταν αλλά και πόσο νόστιμο το αποτέλεσμα.... Έγιναν τα παστέλια μου ανάρπαστα και τελείωσαν αμέσως.

Υλικά:
  • Μισό κιλό μέλι
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • μισό κιλό αμύγδαλα ή καρύδια ή φιστίκι, πάντα άψητο και φυσικά όχι αλμυρό.
  • 1 φλούδα από λεμόνι ή και 1 από πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι Σουσάμι,
  • λίγο ανθόνερο ή ηλιέλαιο
  • λίγη κανέλα σκόνη.

Εκτέλεση:
  • Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι μαζί με τους ξηρούς καρπούς, είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς. 
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά περίπου σε μεσαία φωτιά. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το λίγο αφήνουμε να σιγοβράζει προσθέτοντας την ζάχαρη .  * Προσθέτουμε το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε το παχύρρευστο μείγμα μέχρι να πάρει βράση.
Ελέγχουμε το μείγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής:
Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπολάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο. άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε μισή κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.
  • Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμο να το ρίξουμε στην λαδόκολλα.
  • Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα.
  • Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
  • Με μια ποτισμένη στο ανθόνερο ή λάδι λαδόκολλα πιέζουμε το μείγμα από πάνω να πάρει ένα ομοιόμορφο σχήμα πάχους 1-2 εκατοστά, όσο παχύ το θέλουμε εμείς. Αν βάλουμε λαδόκολλα σε ταψί του φούρνου το μείγμα φτάνει για το μισό, οπότε γυρίζω την λαδόκολλα από πάνω και του δίνω το σχήμα που θέλω.
Προσοχή μην πέσει στο χέρι σου μείγμα γιατί κάνει άσχημο έγκαυμα το μέλι.
  • Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
  • Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια και τα τυλίγουμε αν θέλουμε σε κομμάτια ποτισμένης πάντα λαδόκολλας, ή αν έχουμε λεμονιά σε φύλλα λεμονιάς χλωρά, αφού τα έχουμε πλύνει πρώτα φυσικά. Τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) για πολύ καιρό.
  • Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.
Μερικά κολπάκια : 
  1. Αν θέλουμε να μην είναι μαλακό πολύ το παστέλι μας προσθέτουμε και περισσότερη ζάχαρη κατά το βράσιμο, όσο πιο πολύ ζάχαρη βάζουμε τόσο πιο σκληρό γίνεται.
  2. Όταν απλώσουμε το παστέλι μας στην λαδόκολλα αν μας αρέσει η γεύση της κανέλας ρίχνουμε λίγη στην επιφάνεια, δοκίμασε το σε μερικά κομμάτια και θα δεις αν σου αρέσει, εμένα πάντως με ξετρελαίνει με κανέλα.
  3. Μην βιαστείς να το κόψεις κομμάτια, δεν θα σου βγουν όμορφα, όπως την πάτησα από την βιασύνη μου εγω, πρώτα να κρυώσει καλά το παστέλι μας.

Αναρτήθηκε από skouliki

3 σχόλια :