Επειδή και εμείς ανήκουμε στην κατηγορία όσων τρώνε το φαγητό τους με
ψωμί πάντα αναζητούμε νόστιμες και κυρίως εύκολες συνταγές για να
φτιάξουμε το αγαπημένο μας έδεσμα.
Εκτέλεση:
Προσφάτως δοκιμάσαμε και μια γλυκιά εκδοχή του άκρως φθινοπωρινή με
μήλα και κανέλα που είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό
μας.
Με μια γλυκιά μαρμελάδα ή λίγο βούτυρο τα παιδιά θα το
καταβροχθίσουν στο λεπτό και δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!
Υλικά:
Για την επικάλυψη
Για τη σάλτσα μήλου
- 1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
- (+ 1 κ.σ. αλεύρι για τα κομματάκια του μήλου)
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν παόυντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 αυγά
- ¼ κούπας ελαιόλαδο
- ¼ κούπας σάλτσα μήλου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κούπα ζάχαρη (200g)
- 2 κούπες μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους (περίπου 1½ με 2 μήλα)
Για την επικάλυψη
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
Για τη σάλτσα μήλου
- 1 μήλο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- λίγο νερό
- λίγες σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C. * Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα (10x20cm) και καλύπτουμε τον πάτο με μια λαδόκολλα, την οποία εν συνεχεία βουτυρώνουμε.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μήλου, ώστε να προλάβει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τη χρειαστούμε.
Αν έχουμε έτοιμη σάλτσα μήλου, συνεχίζουμε παρακάτω.
- Κοσκινίζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
- Σ’ ένα δεύτερο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά στη μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το λάδι, τη σάλτσα μήλου, τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.
-
Με μία σπάτουλα διπλώνουμε προσεκτικά τα κομμάτια του μήλου
μέσα στη ζύμη, αφού προηγουμένως τα έχουμε αλευρώσει.
- Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας τη λευκή με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την κανελοζάχαρη.
- Ψήνουμε περίπου για 50 με 55 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και βουτώντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
- Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα.
- Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε ξανά.
- Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου