Υλικά
* ½ κατσικάκι 4 κιλών (από την μέση και πάνω)
* 1 συκωταριά ψιλοκομμένη
* 300 γρ. βιτάμ (ή λαδάκι)
* 350 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
* 3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο
* 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
* ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
* 6 σκελίδες σκόρδο
* 1½ ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί (ή λεμόνι)
* ½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα σε σκόνη
* 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
* Ανάλογο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την γέμιση:
* ½ κατσικάκι 4 κιλών (από την μέση και πάνω)
* 1 συκωταριά ψιλοκομμένη
* 300 γρ. βιτάμ (ή λαδάκι)
* 350 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
* 3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο
* 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
* ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
* 6 σκελίδες σκόρδο
* 1½ ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί (ή λεμόνι)
* ½ κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα σε σκόνη
* 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
* Ανάλογο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την γέμιση:
* Πλένουμε καλά τη συκωταριά, την ψιλοκόβουμε και την
προβράζουμε.
* Στη συνέχεια την προσθέτουμε στα λαχανικά και μυρωδικά, τα οποία
έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει και σοτάρει με τη μισή ποσότητα του
βιτάμ.
* Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ρίγανη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
* Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό και μισοβράζουμε το ρύζι.
* Γεμίζουμε το κατσικάκι, αφού το έχουμε αλείψει με κρασί μέσα κι έξω. Κάνουμε τρύπες κατά μήκος και τις γεμίζουμε με σκόρδο και αλατοπίπερο.
* Ράβουμε καλά με βαμβακερή κλωστή την κοιλίτσα και αλείφουμε με το άλλο μισό βιτάμ, αφού πρώτα το έχουμε λιώσει.
* Τέλος, ραντίζουμε το κατσικάκι με λίγο κρασί.
* Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ρίγανη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
* Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό και μισοβράζουμε το ρύζι.
* Γεμίζουμε το κατσικάκι, αφού το έχουμε αλείψει με κρασί μέσα κι έξω. Κάνουμε τρύπες κατά μήκος και τις γεμίζουμε με σκόρδο και αλατοπίπερο.
* Ράβουμε καλά με βαμβακερή κλωστή την κοιλίτσα και αλείφουμε με το άλλο μισό βιτάμ, αφού πρώτα το έχουμε λιώσει.
* Τέλος, ραντίζουμε το κατσικάκι με λίγο κρασί.
* Το βάζουμε στη γάστρα και το ψήνουμε για 3-4 ώρες στους 180°
C.
* Εάν έχουμε και την "σκεπή" του, την ράβουμε επάνω στην πλάτη του ώστε να μαγειρευτεί και να δώσει επιπλέον νοστιμιά.
Εάν δεν έχουμε γάστρα, τοποθετούμε το κατσικάκι σε ταψί, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, το τυλίγουμε με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 2 ώρες στους ίδιους Βαθμούς.
* Εάν έχουμε και την "σκεπή" του, την ράβουμε επάνω στην πλάτη του ώστε να μαγειρευτεί και να δώσει επιπλέον νοστιμιά.
Εάν δεν έχουμε γάστρα, τοποθετούμε το κατσικάκι σε ταψί, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, το τυλίγουμε με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 2 ώρες στους ίδιους Βαθμούς.
Μετά βγάζουμε την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες
στους 160° C.
lovecooking
Καλή Χρονια
ΑπάντησηΔιαγραφήχρόνια πολλα!!!
καλή μας φώτιση!
Πολυ νοστιμο ακούγεται, θα το δοκιμασω!