Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Υποβρύχιο βανίλια!!

Πιο παλιά δεν υπήρχε ούτε ένα Ελληνικό σπίτι που να μην έχει αυτό το κέρασμα στο ντουλάπι μαζί και με τα υπόλοιπα φρουτένια γλυκά του κουταλιού. Αυτό είναι και το γλυκό που παραδοσιακά σερβίρεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στους επισκέπτες.
Υλικά: (για 2 βαζάκια των 350 ml περίπου)
4 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας γνήσιο εκχύλισμα βανίλιας (2 σκόνες)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
Ξύσμα από 1 
πορτοκάλι

Διαδικασία
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη με το νερό και το μέλι.
  • Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και στην αρχή ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Μόλις λιώσει και πάρει βράση δεν το ανακατεύουμε καθόλου και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
  • Εν το μεταξύ βρέχουμε ένα πινέλο με νερό και βουρτσίζουμε ελαφρώς τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους το γλυκό μας. 
  • Στα 15 λεπτά προσθέτουμε την βανίλια, το λεμόνι και το ξύσμα. 
  • Συνεχίζουμε να βράζουμε για άλλα 15 λεπτά και το σιρόπι μας είναι έτοιμο, όταν ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και κυλώντας δημιουργεί ένα χοντρό σχετικά σχοινάκι.
  • Αφήνουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του λιγάκι και, αν έχουμε σταθερό μίξερ (αν γίνεται με γυάλινο κάδο) με γάντζους, το βάζουμε και δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα για 8 λεπτά. 
  • Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε εμείς με το χέρι χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα. 
  • Ανακατεύουμε με την ίδια φορά. Όταν κουραζόμαστε το αφήνουμε για λίγο και ξανασυνεχίζουμε. 
  • Όταν είναι πλέον αρκετά δύσκολο το ανακάτεμα είναι έτοιμη να μπει σε αποστειρωμένο βάζο. 
  • Την αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε!
mpoufakos

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Τέλειο παγωτό 🍒 κεράσι 🍒!!

Τα κεράσια είναι από τα αγαπημένα φρούτα των παιδιών. 
Τι καλύτερο από το να κάνετε ένα παγωτό, που επίσης αγαπούν πολύ τα παιδιά, με γεύση κεράσι;
ΥΛΙΚΑ
 🍒 500 γρ. κρέμα γάλακτος
 🍒 2 κουταλάκια βανίλια υγρή
 🍒 100 γρ. κρέμα τυρί
 🍒 Μισό κιλά κεράσια (χωρίς κουκούτσι)
 🍒 150 γρ. λευκή ζάχαρη
 🍒 Χυμό από μισό λεμόνι
 🍒 3 κρόκοι αυγών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 🍒 Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια, αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις πάρει βράση.
 🍒 Χτυπάμε στο μούλτι τα κεράσια με 60 γραμμάρια extra ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
 🍒 Με ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
 🍒 Έπειτα ανακατεύουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος.
 🍒  Βάζουμε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνέχεια για πέντε λεπτά
 🍒 Προσθέτουμε τον πουρέ από τα κεράσια.
 🍒 Ομογενοποιούμε το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη για τέσσερις ώρες!

Το λαχταριστό κερασένιο παγωτό μας είναι έτοιμο!
πηγή

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Παγωτό σοκολάτα, χωρίς παγωτομηχανή (επειδή παγωτομηχανή δεν έχουμε)

Υλικά (για πάνω από 2 λίτρα παγωτού):

* 1 κουτί γάλα εβαπορέ 410 gr (κατά προτίμηση όχι light)
* 1 κούπα (περίπου 200 gr) σιρόπι σοκολάτας*
* 2 κρέμες γάλακτος των 200 ml, με τουλάχιστον 30% λιπαρά
* 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ/μπράντι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζετε το εβαπορέ στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσει. Είναι σημαντικό να το έχετε αφήσει στην κατάψυξη για να αφρατέψει κατάλληλα κατά το χτύπημα με το μίξερ.

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε τις κρέμες γάλακτος και τις χτυπάτε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σαντιγί.
Βγάζετε το εβαπορέ από το ψυγείο και το ρίχνετε σε μια μεγάλη λεκάνη. Ρίχνετε και το σιρόπι μαζί με το κονιάκ και χτυπάτε με το μίξερ για 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Το μείγμα μας θα πρέπει να αφρατέψει κατά το χτύπημα.
Ρίχνετε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος στη λεκάνη και χτυπάτε με το μίξερ για 1-2 λεπτά ακόμα.
Αδειάζετε το μείγμα μας σε ένα μπολ παγωτού και το βάζετε στην κατάψυξη για 10-12 ώρες. 
Δεν χρειάζεται ενδιάμεσα να το βγάλετε και να το ανακατέψετε/χτυπήσετε καθώς το παγωτό δεν κάνει κρυστάλλους.
Icecream.tuborecipes

* και το σιρόπι σοκολάτας μόνοι μας το φτιάξαμε 

250 ml νερό
200 g ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
100g κακάο σε σκόνη (άγλυκο)
1 φακελάκι βανίλια

έτσι το κάναμε
* Νερό, ζάχαρη, αλάτι και βανίλια σε μια κατσαρόλα να βράσουν. 
* Μόλις πάρει βράση ρίχνετε τη σκόνη κακάο και ανακατεύετε συνεχώς με ένα σύρμα και σιγοβράστε 5 λεπτά.
* Μπορεί να είναι είτε ζεστό ή κρύο στα επιδόρπια μας.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Παγωτάκια σάντουϊτς!!

Μια συνταγή για πανεύκολα παγωτάκια σάντουιτς για όλες τις ώρες και για όλη την οικογένεια…
Υλικά συνταγής
  • 1 μικρή συσκευασία κρέμα γάλακτος [200 γρ.

  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 ζαχαρούχο γάλα [400 γρ.]

  • 1/2 κουτιού εβαπορέ γάλα [200 γρ.]

  • 1 καψουλίτσα βανίλια

  • ξύσμα κουβερτούρας [προαιρετικά]

  • 1 1/2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ ή φτιάξτε τα δικά σας πτι μπερ [βλέπε συνταγή εδώ]
Εκτέλεση συνταγής
  1. Χτυπάτε με το μίξερ τη κρέμα γάλακτος με την άχνη για να γίνει μια πηχτή σαντιγί προσθέτοντας σταδιακά και το εβαπορέ γάλα.

  2. Τέλος προσθέτετε αργά και το ζαχαρούχο και χτυπάτε άλλα 3′ περίπου μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα.

  3. Προσθέτετε τα ξύσματα της κουβερτούρας και ανακατεύετε καλά ώστε να πάνε σε όλο το μείγμα.

  4. Σε ένα πλαστικό τετράγωνο ή μακρόστενο μπολ στρώνετε τα μπισκότα στον πάτο και έπειτα ρίχνετε προσεχτικά τη κρέμα. Ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και στρώνετε από πάνω τα μπισκότα. Κλείνετε καλά το μπολ και το βάζετε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.

  5. Πριν παγώσει τελείως το βγάζετε και το χαράζετε μέχρι κάτω στα χωρίσματα των μπισκότων.

  6. Όταν είναι έτοιμο, σερβίρεται στο χέρι σαν παγωτό σάντουιτς ή σε πιάτο με κουτάλι.
sintayes

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Κερασόπιτα!! - Cherry Pie

Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
🍒 300 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
🍒 200 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κομματάκιασε θερμοκρασία δωματίου
🍒 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
🍒 600 γραμμάρια ζάχαρη
🍒 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
🍒 800 γραμμάρια κεράσια χωρίς κουκούτσι
🍒 1 ξύλο κανέλα
🍒 2 λεμόνια (χυμός)
🍒 150 γραμμάρια ζάχαρη
🍒 300 γραμμάρια μαρμελάδα κεράσι
🍒 2 κ.σ. κονιάκ
🍒150 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Στο μίξερ, στον κάδο με τους κόφτες (ή με τα χεράκια μας), ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. 
Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία μέχρι το μείγμα να ψιχουλιαστεί, για 1΄. 
Προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη. 
Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. 
Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή λαδόκολλα και την αφήνουμε να παγώσει για 1 ώρα.
🍒🍒🍒
Για τη γέμιση
Βάζουμε τα κεράσια σε μπολ, 
τα περιχύνουμε με το λεμόνι, 
πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, 
προσθέτουμε την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά. 
                
🍒 Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαρμελάδα, το κονιάκ και το βούτυρο, σιγοβράζουμε (πάντα σε χαμηλή φωτιά) για 5΄ αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, να κρυώσει.Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση. 
🍒Απλώνουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης. 
🍒 Τη στρώνουμε με τα δάχτυλα στη βάση καθώς και στα τοιχώματα. 
🍒 Απλώνουμε το μείγμα μαρμελάδας στη ζύμη. 
🍒 Σουρώνουμε τα κεράσια από τα υγρά τους και τα στρώνουμε στην τάρτα. 
🍒 Τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο. 
🍒 Κόβουμε με ροδάκι λωρίδες κάθετες και τις πλέκουμε στην τάρτα. 
🍒 Ψήνουμε την κερασόπιτα για περίπου 30΄ στους 190 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Μηλόπιτα τριφτή από τον Άκη, «πειραγμένη» από το Χαμομηλάκι!

Συστατικά

Για τη γέμιση
  • 5 μήλα πράσινα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια ξηρούς καρπούς mix (50 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα με φλούδα, +50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια), σταφίδες ξανθές δυο γεμάτες χούφτες, μαρμελάδα περγαμόντο, ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού, ψιλοκομμένο.
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 βανίλια

Για τη ζύμη
  • 200 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
  • ξύσμα και χυμό από 2 μέτρια πορτοκάλια (ή ξύσμα από περγαμόντο, αν σας βρίσκεται)
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα
  • μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Εκτέλεση

Για τη γέμιση
  • Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
  • Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα ή σε ένα σουρωτήρι.
  • Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
  • Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
  • Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, τη βανίλια, την κανέλα και όλα τα άλλα υλικά.
  • Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας.
  • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη ζύμη
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο ή το ηλιέλαιο, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε και το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για τη μηλόπιτα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα
  • Βουτυρώνουμε μια 26άρα φόρμα με αποσπώμενη βάση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού...
  • Τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια (σαν μικρές μπουκίτσες).
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Νηστίσιμα Brownies σοκολάτας με ταχίνι και πορτοκάλι!

Υγρό Brownies σοκολάτας μαλακό και υγρό, με ταχίνι και πορτοκάλι νηστίσιμο. Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υγιεινό και απλό στη παρασκευή του αλλά πεντανόστιμο στη γεύση γλύκισμα για να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό με σοκολάτα!

Υλικά συνταγής
150 γρ. ταχίνι

150 γρ. χυμό πορτοκαλιού (3 πορτοκάλια περίπου)
50 ml κονιάκ
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
150 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 σοκολάτα κουβερτούρας λιωμένη για γαρνίρισμα


Εκτέλεση συνταγής
* Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόκολλα ένα τετράγωνο ταψί 22 εκ.
* Λιώνετε σε μπεν μαρί τα 100 γρ. της σοκολάτας κουβερτούρας κομμένη σε κομματάκια. Μόλις λιώσει και γίνει σοκολατένια κρέμα τη βγάζετε να κρυώνει ανακατεύοντας ανά διαστήματα τα για να μην κάνει κρούστα.
* Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ταχίνι, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. 

* Ρίχνετε μέσα και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί. 
* Προσθέστε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και τη ζάχαρη και ανακατέψτε με μια σπάτουλα, διπλώνοντας απαλά το μείγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Δεν χρειάζεται έντονο και πολύ χτύπημα ή να χτυπήσετε με μίξερ το μείγμα.
* Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια και το υπόλοιπα κομματάκια σοκολάτας και ανακατέψτε. 
* Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε το brownies για 25 λ. περίπου. Μη τα ψήσετε πιο πολύ γιατί το αποτέλεσμα που θέλετε είναι να είναι τραγανό εξωτερικά και υγρό μέσα.
* Βγάζετε το brownies από το φούρνο το αφήνετε 20 λ. να μισοκρυώσει και ξεφορμάρετε.
* Κόβετε σε κομμάτια το γλυκό και, όταν πρόκειται να σερβίρετε, λιώνετε σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα και περιχύνετε το μπράουνις. 
* Γαρνίρετε με φρούτα εποχής.

Πηγή