Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Κιουνεφέ Πολίτικο!!

Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως το έλεγε η γιαγιά μου, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι.
Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε.
Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι καλά ακούσατε τυρί. 

Όσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί.
Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα ή μυζήθρα μαλακή μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.
Υλικά
1 κιλό φύλλο κανταΐφι
350 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 κ. σούπας γάλα
450 γρ. ρικότα ή μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
100 γρ. μοτσαρέλα
150 γρ. γάλα
3 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό

************
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό από ½ λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

 
Εκτέλεση
  • Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά, από την στιγμή που έχει πάρει βράση, σε σιγανή φωτιά. 
  • Ανακατεύουμε τα 300 γρ. βούτυρο που είναι λιωμένο με 3 κ. της σούπας γάλα και με το μείγμα αυτό αλείφουμε το κανταΐφι αφού το έχουμε ψιλοκόψει και το απλώνουμε το μισό στον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού. 
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και τα τυριά και τα ομογενοποιούμε. 
  • Τέλος στρώνουμε το κιουνεφέ (δηλ. το ομογενοποιημένο μείγμα) και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 160 βαθμούς. 
  • Τέλος, καυτό όπως είναι, το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.

Πηγή: mesogialife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου