Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε.
Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι καλά ακούσατε τυρί.
Όσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί.
Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα ή μυζήθρα μαλακή μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.
Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα ή μυζήθρα μαλακή μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.
Υλικά
1 κιλό φύλλο κανταΐφι
350 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 κ. σούπας γάλα
450 γρ. ρικότα ή μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
100 γρ. μοτσαρέλα
150 γρ. γάλα
3 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό από ½ λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Πηγή: mesogialife.gr
1 κιλό φύλλο κανταΐφι
350 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 κ. σούπας γάλα
450 γρ. ρικότα ή μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
100 γρ. μοτσαρέλα
150 γρ. γάλα
3 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
************
για το σιρόπι2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό από ½ λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά, από την στιγμή που έχει πάρει βράση, σε σιγανή φωτιά.
- Ανακατεύουμε τα 300 γρ. βούτυρο που είναι λιωμένο με 3 κ. της σούπας γάλα και με το μείγμα αυτό αλείφουμε το κανταΐφι αφού το έχουμε ψιλοκόψει και το απλώνουμε το μισό στον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και τα τυριά και τα ομογενοποιούμε.
- Τέλος στρώνουμε το κιουνεφέ (δηλ. το ομογενοποιημένο μείγμα) και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 160 βαθμούς.
- Τέλος, καυτό όπως είναι, το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
Πηγή: mesogialife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου