Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σπιτική λεμονάδα

Αν θέλετε να έχετε στο ψυγείο ετοιμοπόλεμη τη δική σας
σπιτική λεμονάδα, ιδού η συνταγή!
Θα τη διαλύετε με παγωμένο νερό ή σόδα και, αν θέλετε, θα τη σερβίρετε με μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.

Σπιτική λεμονάδα
Υλικά
    ½ λίτρο χυμό φρέσκου λεμονιού
    2 λεμόνια, το ξύσμα
    2 λάιμ, το ξύσμα και το χυμό τους
    5 φλιτζάνια ζάχαρη
    4 φλιτζάνια νερό

Διαδικασία
Ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά
Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και των λάιμ και βράζετε για 7-8 λεπτά ακόμη.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει εντελώς εκτός φωτιάς.
Στραγγίζετε το μίγμα και, αφού το μεταφέρετε σε γυάλινα μπουκάλια, το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.
Σερβίρετε σε ποτήρια ένα μέρος λεμονάδας με τρία μέρη κρύου νερού.
 

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Παγωτό Μπανάνα!!!

Ένα εύκολο παγωτό μπανάνας
που δεν απαιτεί παγωτομηχανή!

Ο Ευτύχης Μπλέτσας μας παρουσιάζει
μια εύκολη και γρήγορη συνταγή
Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό μπανάνες
  • 1/2 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση ζάχαρη άχνη)
  • 1 κούπα παγωμένο γάλα
  • 1/3 κούπα χυμό λεμονιού
 
Πώς το κάνουμε:
  1. Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε κομμάτια (ροδέλες).
  2. Απλώνουμε τα κομμάτια σε ένα μικρό ταψάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη μερικές ώρες για να παγώσουν.
  3. Μόλις παγώσουν τα κομμάτια, τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα βάζουμε στο μπλέντερ.
  4. Τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν.
  5. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το παγωμένο γάλα και χτυπάμε (θα βοηθήσει πολύ αν το μπλέντερ μας έχει ειδική υποδοχή για ρίψη υλικών).
  6. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
  7. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες (ανάλογα το ψυγείο).
  8. Για καλύτερα αποτελέσματα, κάθε μία ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με το κουτάλι.
 
Λίγα μυστικά ακόμα
Οι ποσότητες αναφορικά με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού είναι ενδεικτικές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Μπορούμε κάλλιστα να βάλουμε λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη (αν θέλουμε το παγωτό μας πιο light).
Καλό είναι να προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και να δοκιμάζουμε προτού προσθέσουμε κι άλλο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ή και καθόλου γάλα (αν θέλουμε να κάνουμε γρανίτα αντί για παγωτό).
Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με ένα κεσεδάκι γιαούρτι.
Το τελευταίο βήμα του ανακατέματος ανά μία ώρα, μπορούμε να το παραλείψουμε αν θέλουμε.
Προσωπικά, όσες φορές το έχω παραλείψει, το παγωτό δεν μου κρυστάλλιασε.
Πιστεύω όμως ότι το παγωτό αποκτά καλύτερη υφή αν το ανακατέψουμε ενδιάμεσα έστω 1-2 φορές.
 

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Γλυκό του κουταλιού λεμόνι!!!

και το βάλαμε σε καλαθάκι από ανακυκλωμένα υλικά!!

Το μικρό μου Μανωλάκι εκτός από τα λαχανικά (και την υγιεινή διατροφή γενικώς) αγαπά πολύ τα γλυκά κουταλιού. Η αγάπη αυτή ξεκίνησε σε μια εκδρομή με την Ενορία μας «Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή» και που είχαμε επισκεφτεί μεταξύ των άλλων και την Ιερά Μονή Καψά στην Ιεράπετρα. Ήταν η πρώτη του μεγάλη βόλτα, με το μεγάλο αυτοκίνητο και του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η διαδρομή και η επίσκεψη στο μοναστήρι, εκτός από τις γατούλες και τα λουλουδάκια, του άρεσαν πάρα πολύ και τα κεράσματα που μας πρόσφεραν ιδιαίτερα το γλυκό κουταλιού…

Είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό τόσο στο άρωμα
όσο και στην γεύση.
Από τότε λοιπόν που ξέρω ότι του αρέσουν, φροντίζω πάντα να έχω ένα βαζάκι τουλάχιστον στο σπίτι. Έτσι δοκίμασα να φτιάξω και γλυκό κουταλιού λεμόνι.

ΥΛΙΚΑ
  • ένα κιλό χοντρόφλουδα λεμόνια
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • ½ κούπα γλυκόζη
  • μια κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξύνουμε τα λεμόνια στο λεπτό τρίφτη μας ώστε να φύγει η «πικρίλα» τους.
Χαράζουμε τη φλούδα σε φέτες ανάλογα με το μέγεθος και τις αφαιρούμε με προσοχή αφού τις κόψουμε με την βοήθεια ενός μαχαιριού σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε τις φλούδες σε ένα μπολ με νερό ώστε να τις σκεπάζει και τις αφήνουμε εκεί για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν, ρίχνουμε τη γλυκόζη, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και να σχηματίζει κόμπο.
Όταν κρυώσει το γλυκό μας το βάζουμε σε καθαρά βαζάκια και το διατηρούμε στο ψυγείο μας.

Το γλυκό κουταλιού που φτιάξαμε μπορούμε να το προσφέρουμε και ως δωράκι σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω και ένα καλαθάκι από ανακυκλωμένα υλικά ώστε να βάλω μέσα το βαζάκι με το γλυκό και να το προσφέρω.
το ανακυκλωμένο καλαθάκι!!
για να δείτε πως το κατασκευάζουμε κάντε κλικ στην πηγή μας: eirini-nikolaou

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρνέικα!! (2 συνταγές)

1η συνταγή
Αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαχνε η γιαγιά μου πάντα κάθε Πάσχα.
Είναι εύκολα και μοσχομυριστά!

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό
  • 250 γραμμάρια φυτίνη ή μαργαρίνη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος/φρέσκο
  • 1 αυγό
  • 1 ποτήρι πορτοκαλάδα
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/4 ποτηριού του κρασιού κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1-2 αυγά για το άλειμμα των κουλουριών
Πώς το κάνουμε:
  • Κτυπάμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη με μίξερ. Αυτά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και να χτυπήσουμε το μείγμα μας με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αυγό και κατόπιν όλα τα υγρά (πορτοκαλάδα, κονιάκ, λάδι).
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι με το μπέικιν σιγά σιγά.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και πλάθουμε σε κουλουράκια.
  • Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.
    Καλή επιτυχία!


    2η συνταγή
    Τι χρειαζόμαστε:
    • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 250 γραμμάρια ζάχαρη
    • 3 αυγά
    • 2 βανίλιες
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
    • 1 μεγάλο πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
    • 1 κιλό αλεύρι περίπου που φουσκώνει μόνο του
    • αυγό για το άλειμμα.
    Πώς το κάνουμε:
    • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει.
    • Προσθέτουμε τ'αυγά και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε.
    • Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέϊκιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου μαζί με το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Η ζύμη πρέπει να γίνει πολύ μαλακή.
    • Πλάθουμε κουλουράκια, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.

    Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

    Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα!!

    Υλικά
    2 ποτήρια λάδι
    1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
    1/2 ποτήρι κονιάκ
    1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα
    1 κουτάλι γλυκού κανέλλα
    1 κουτάλι γλυκού μπέικιν
    1 κουτάλι γλυκού σόδα που θα τη διαλύσουμε στο χυμό πορτοκαλιού
    Αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει μία ζύμη μαλακή.
     

    Εκτέλεση
    Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη,
    ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Πλάθουμε μικρά σε μέγεθος κουλουράκια, γιατί φουσκώνουν αρκετά.
    Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και
    τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
    Δεν τα ψήνουμε περισσότερο γιατί μόλις κρυώσουν σκληραίνουν αρκετά.

    Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

    Αφράτα και νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης!!

    Εύκολα και γρήγορα!!


    Τι χρειαζόμαστε:
    • 1 κιλό αλεύρι Robin Hood, (ή όποιο άλλο για όλες τις χρήσεις)
    • 500 γραμμάρια χλιαρό νερό
    • 30 γραμμάρια αλάτι
    • 50 γραμμάρια ζάχαρη
    • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
    • 100 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη
    • 1 κουταλιά ταχίνι
    • 300 γραμμάρια σουσάμι
     
    Πώς το κάνουμε:
    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 235 βαθμούς. Βάζουμε στην κάτω σχάρα ένα μικρό βαθύ ταψάκι με νερό (θέλουμε μέσα στον φούρνο ατμό για το ψήσιμο των κουλουριών).
    2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μεγάλο μπολ.
    3. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή). Χωρίζουμε την ζύμη σε 18 ίσα μέρη.
    4. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε ένα άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι
    5. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρι
    6. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι
    7. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
    8. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα το ταψάκι με το νερό για 18-20 λεπτά στους 235 βαθμούς
    Λίγα μυστικά ακόμα
     
    Αμέσως μόλις βγουν και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και να τα καταψύξουμε. Μια ώρα πριν τα φάμε τα αποψύχουμε και είναι σαν φρέσκα.
    .
    Την συνταγή την βρήκα από περιήγηση στο Google και ευχαριστώ όποιον την πρόσθεσε γιατί είναι υπέροχη!!!
     

    Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

    Γαλακτομπούρεκο ... νηστίσιμο!!!

    ΥΛΙΚΑ (για ταψί 35 x 25)
    400 γραμμάρια φύλλα κρούστας (15 φύλλα)
    130 γραμμάρια μαργαρίνη για τα φύλλα*
    Για την κρέμα
    400 ml γάλα καρύδας**

    620 ml νερό
    80 ml χυμό λεμονιού
    Ξύσμα ενός λεμονιού
    250-270 γραμμάρια ζάχαρη
    80 γραμμάρια άνθος αραβοσίτου βανίλια
    1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας (ή ένα καψουλάκι βανιλίνης)***
    110 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
    30 γραμμάρια μαργαρίνη (προαιρετικά)


    Για το σιρόπι
    500 γραμμάρια ζάχαρη
    300 γραμμάρια νερό
    1 ξυλάκι κανέλας
    1 φέτα λεμονιού

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    Ετοιμάζουμε την κρέμα

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και τα 500 ml νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν.
    Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 120ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου.
    Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίγμα γάλακτος και νερού και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
    Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να επιτύχουμε την γλυκύτητα που θέλουμε.
    Τώρα είναι η στιγμή που προσθέτουμε τη βανίλια για να μην προσδώσει μιαν ανεπαίσθητη πίκρα στην κρέμα.
    Καλύπτουμε την κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη που θα την βάλουμε σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

    Ετοιμάζουμε το γλυκό
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
    Λιώνουμε τη μαργαρίνη και αλείφουμε το ταψί.
    Στρώνουμε ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού μας.
    Το αλείφουμε με μαργαρίνη (ή ό,τι επιλέξαμε σαν λιπαρή ουσία) και στρώνουμε το επόμενο φύλλο.
    Με την ίδια διαδικασία στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου και κρατάμε τα υπόλοιπα για επάνω από τη γέμιση.
    Το τελευταίο φύλλο όπου θα στρώσουμε τη γέμιση δεν χρειάζεται να το αλείψουμε με μαργαρίνη.
    Ύστερα, απλώνουμε επάνω στα φύλλα τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα επάνω από τη γέμιση.
    Αρχίζουμε και απλώνουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το κάθε φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη.
    Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 40-45 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα σχετικά σκούρο καστανό χρώμα.

    Ετοιμάζουμε το σιρόπι
    15-20 λεπτά πριν να κλείσουμε το φούρνο και να βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο
    βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
    Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει.

    Σιροπιάζουμε το γλυκό
    Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι επάνω στο ζεστό γλυκό, στην αρχή κουταλιά κουταλιά έτσι ώστε να πάει παντού.
    Ύστερα, ρίχνουμε το μισό από το σιρόπι που υπάρχει και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί.
    Μόλις απορροφηθεί περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, κρατώντας, αν θέλουμε, λίγο για να ρίχνουμε επάνω στο γλυκό την ώρα του σερβιρίσματος.

    TIPS
    * Εάν δεν θέλουμε μαργαρίνη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή ένα πολύ ελαφρύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    ** Μπορούμε να βάλουμε μόνον γάλα καρύδας ή μόνον νερό ή να βάλουμε τα δύο αυτά στην αναλογία που θέλουμε.

    Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φυτική κρέμα γάλακτος που «βράζεται» ή και γάλα αμυγδάλου. Δεν μπορώ να αναφερθώ στο γάλα σόγιας γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και άρα δεν γνωρίζω τη γεύση του και την υφή του.
    *** Ειδικά, εάν πρόκειται για καψουλάκι βανιλίνης είναι καλύτερα να την βάζουμε στο τέλος για να μην μας πικρίσει.
    **** Επίσης, μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι αντί λεμόνι ή σκέτη βανίλια.


    tantekiki