Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ψωμάκι χωριάτικο!!

αληθινό ψωμί όπως παλιά!
Θέλετε την καλύτερη συνταγή για το πιο νόστιμο και τραγανό ψωμί σε πολύ γρήγορο χρόνο και απλές διαδικασίες;
Δοκιμάστε αυτή την συνταγή για σπιτικό ψωμί και δεν θα πιστεύετε πόσο απλό είναι να έχετε στο τραπέζι σας το καλύτερο φρέσκο ψωμί στον λιγότερο χρόνο!
Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο κόψτε μια ζεστή φέτα ραντίστε το με λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ρίγανη... αληθινό ψωμί όπως παλιά!


Υλικά
Παρασκευή
  1. Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!
  2. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
    Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο.
  3. Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι.
    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα και τις νιφάδες βρώμης.
  4. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι που έχουμε ετοιμάσει.
    Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό.
    Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
    -Αν χρειαστεί προσθέτουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  5. Ρίχνουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τις παλάμες μας δημιουργώντας μια φρατζόλα
    και ζυμώνουμε 3 - 4 φορές
  6. Ανάβουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου.
  7. Δημιουργούμε μια φρατζόλα ή ένα καρβέλι
  8. Σε καθαρή, λινή ή βαμβακερή πετσέτα, την οποία ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος, ένα μικρό ταψί ή φόρμα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και μπόλικο σουσάμι.
    Ακουμπάμε την φρατζόλα και κλείνουμε την πετσέτα.
    Αφήνουμε το ζυμάρι στον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε για 10 λεπτά, να διπλασιάσει τον όγκο του.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε σκεπασμένο άλλα 10 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
    Με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι στον δίσκο ψησίματος το ταψί ή την φόρμα.
  10. Χαράσουμε με ένα μαχαιράκι ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού σε 3-4 σημεία. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και άλλα 30 στους 180°C.
funkycook

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ψαρομπιφτεκάκια από πέρκα!!



Υλικά
  • 500 γραμμάρια φιλέτα πέρκας (φρέσκο ή κατεψυγμένο), σε μέτρια κομμάτια
  • 80 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αυγό, προτιμότερο βιολογικό
  • 15-20 φύλλα φρέσκιας λουίζας*, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος και λίγο ξύσμα λεμονιού)
  • 1 - 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 γραμμάρια ελιές ροδέλες (αν θέλουμε) 
 
Διαδικασία
Λιώνουμε στο μπλέντερ το ψάρι και το στύβουμε καλά με τα χέρια να απομακρύνουμε όσο καλύτερα γίνεται τα υγρά.
Το βάζουμε σε ένα μπολ.
Μετά λιώνουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το στύβουμε κι αυτό να στραγγίξει από τα υγρά του και το μεταφέρουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη φρυγανιά, το αυγό, τη λουίζα, τις ελιές (αν τις βάλουμε) και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για περίπου 7 - 8 λεπτά να αναμειχθούν τα υλικά.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 10 λεπτά.
 
Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 200° C.
Ραντίζουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και πλάθουμε με λαδωμένες παλάμες μικρά μπιφτέκια, κάπως πλακέ.
Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά.
Συνοδεύουμε με έναεύκολο ντιπ μαγιονέζας και πατάτες βραστές ή τηγανητές. 

to4arimag

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Μηλόπιτα!!!

Φανταστική γεύση, εύκολη εκτέλεση. Δοκιμάστε τη!! 

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 250 γραμμάρια μαργαρίνη
  • 4,5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγού
  • 2 κουταλιές σούπας  κονιάκ
  • 1 κουταλιά σούπας  μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • λίγο νερό
Για την επικάλυψη με μήλα:
  • 3 μεγάλα μήλα
  • 1/2 φλ. ζάχαρη (αν έχουμε καστανή ζάχαρη ακόμα καλύτερα)
  • 1 κουταλιά σούπας  κανέλα
  • 1 κουταλιά σούπας  βούτυρο
  • μια χούφτα καρύδια
  • 2 ασπράδια αβγού ελαφρώς χτυπημένα

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης προσθέτοντας ελάχιστο νερό, ώστε να μπορεί να απλωθεί στο ταψί.
  2. Βουτυρώνω καλά ένα ταψάκι 30 επί 25.
  3. Απλώνω την ζύμη στο ταψί.
  4. Κάνω τρύπες μ' ένα πιρούνι στην επιφάνεια.
  5. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσει (περίπου μισή ώρα).
  6. Στο μεταξύ κόβω σε λεπτές φέτες τα μήλα και τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης.
  7. Όταν βγάλω το ταψί απ' το φούρνο, απλώνω επάνω το μείγμα με τα μήλα.
  8. Συνεχίζω το ψήσιμο στους 175 για περίπου 40 λεπτά.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Lemon Pie με γιαούρτι και γάλα ζαχαρούχο!!

Όχι, δεν είναι άλλη μία κλασική συνταγή της Lemon pie,
είναι άλλη μία συνταγή τύπου Lemon pie, δροσερή και ελαφριά.

Η συνταγή είναι πολύ ελαστική
ως προς τη ποσότητα των υλικών.
Τι χρειαζόμαστε:
  • 1,5 πακέτο μπισκότα digestive
  • 125 γραμμάρια μαργαρίνη (λιωμένη)
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι των 200 γρ. (σφιχτό όχι νερουλό)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 1 ζουμερό λεμόνι
Πώς το κάνουμε:
  1. Κατά τη γνωστή διαδικασία τρίβουμε τα μπισκότα στο multi ή όπου αλλού θέλουμε και τα ενώνουμε με τη μαργαρίνη. Τα στρώνουμε στην ταρτιέρα μας (και στα τοιχώματά της) και το βάζουμε στο ψυγείο.
  2. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι το ζαχαρούχο και το λεμόνι. Σε αυτή τη φάση να σας πώ ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ ελαστική ως προς τη ποσότητα των υλικών. Προσωπικά π.χ δε βάζω με τη μια όλο το ζαχαρούχο. Συνήθως αφήνω περίπου 1,5 δάχτυλο.
  3. Όπως και στο λεμόνι πάλι θα δοκιμάσω γιατί μπορεί να χρειάζεται και άλλο. Αφου το ανακατέψουμε (δε χρειάζεται μίξερ) το στώνουμε πάνω στη βάση και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει.
  4. Περίπου σε 4 ώρες μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσερο και ελαφρύ επιδόρπιο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Δε θα το χαρακτήριζα γλυκό με την έννοια του γλυκού, άλλα ένα πολύ δροσερο και ελαφρύ επιδόρπιο, που μπορείται να το προσφέρεται μετά από ένα βαρύ γεύμα ή ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Επίσης θα το πρότεινα σε όσους αρέσει το γιαούρτι.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Cheese cake με ζαχαρούχο γάλα!!

Είναι ένα γρήγορο, στην εκτέλεσή του, γλυκό
και συνάμα μία σκέτη απόλαυση!!

Τι θα χρειαστούμε:
1 ½ - 2 πακέτα μπισκότα πτι – μπερ
1 βιτάμ
1 Philadelphia
1 κουτάκι σαντιγύ Morfat1 ζαχαρούχο γάλα
2 κουτιά μαρμελάδα της αρεσκείας σας (προτιμήστε φράουλα ή φρούτα του δάσους)

 Πως το κάνουμε:

Για τη βάση του γλυκού:
Διαλύουμε τα μπισκότα στο multi και τα τοποθετούμε σε μία φόρμα για γλυκά ή ένα κανονικό - στρογγυλό ταψί.
Περιχύνουμε τα τριμμένα μπισκότα με το βιτάμ, το οποίο το έχουμε λιώσει.
Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το βιτάμ για να δημιουργήσουμε τη βάση του cheesecake.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε το μίγμα μας.
Έπειτα, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το philadelphia, τη σαντιγύ και το ζαχαρούχο και τα ανακατεύουμε στο μίξερ, για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει μία ωραία βελούδινη, ομοιόμορφη κρέμα

(Καλό είναι να βάλουμε την κρέμα για λίγες ώρες στο ψυγείο).
Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και πάνω από τη βάση, η οποία έχει παγώσει, απλώνουμε την κρέμα μας, ομοιόμορφα και με προσοχή!
Τέλος, πάνω από την κρέμα απλώνουμε τη μαρμελάδα της επιλογής μας (εφόσον η μαρμελάδα έχει κομματάκια λιώστε την στο blenter).
Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο και αφήστε το λίγες ώρες να παγώσει.
Είναι ένα γρήγορο, στην εκτέλεσή του, γλυκό και συνάμα μία σκέτη απόλαυση!!


tsoukali.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Σαλάμι σοκολάτας!!

Βάλτε τα παιδιά σας στην κουζίνα και φτιάξτε παρέα 
τέλεια σοκολατένια γλυκά! 


Υλικά
  • 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπέρ
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (πορτοκάλι βάζει το χαμομηλάκι)
  • Βάζουμε και καρύδια  
Εκτέλεση
1. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το γάλα και τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το κονιάκ
2. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τα μπισκότα μέσα σε ένα μπολ (θέλουμε πολύ μικρά κομματάκια) και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.
3. Επάνω σε μεμβράνη δίνουμε στο μείγμα σχήμα σαν σαλάμι.
Το τυλίγουμε καλά και το παγώνουμε για 4 ώρες.
4. Το κόβουμε φέτες.
argiro

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τυροψωμάκια εύκολα για κολατσιό στο σχολείο!!

 
Υλικά για 40 τυροπιτούλες

Για τη ζύμη:

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1/2 κεσεδάκι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κιλό αλεύρι (θα χρησιμοποιήσετε κάπως λιγότερο)
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι 
1/2
κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό*

Για τη γέμιση

1/2 κιλό φέτα τριμμένη
1/4 κιλό ανθότυρο
αλάτι, πιπέρι
1 αβγό

Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά. 
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι για να δούμε πόσο χρειάζεται, ώστε η ζύμη να μην κολλάει αλλά να είναι μαλακή και αφράτη, όχι σκληρή. 
  • Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη το ζυμάρι σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. 
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. 
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε στρογγυλά πιτάκια, πάχους 1 εκ. και διαμέτρου περίπου 7-8 εκ. 
  • Τα δουλεύουμε με το χέρι να γίνουν σαν καλαθάκια και στο κέντρο βάζουμε ανάλογη γέμιση. 
  • Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες αφήνοντας στη μέση τη γέμιση ακάλυπτη. 
  • Μπορείτε να τα βάλετε και μέσα σε φορμάκια για ταρτάκια. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ωρίτσα περίπου, μέχρι να ροδίσουν. 
  • Μόλις κρυώσουν τις κλείνουμε σε αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν για περισσότερες μέρες. 
  • Βγαίνουν σαν τυροψωμάκια, όχι σαν κλασικές τυρόπιτες.
* Όταν βάζουμε το δάχτυλό μας θα πρέπει να το νιώθουμε χλιαρό κι αν μετρήσουμε μέχρι το δέκα θα πρέπει να αρχίσει να μας καίει. Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για να λιώσει καλά η μαγιά και να φουσκώσει το ζυμάρι μας.
 

athinorama