Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μελένια Μπισκοτάκια με Κανέλα!!

Τα μελένια μου!!!!
.
Ξεκίνησαν να γίνουν μπισκότα κανέλας αλλά, επειδή δεν είχε ζάχαρη, έγιναν τελικά μπισκότα μελιού με ένα διακριτικό άρωμα κανέλας.
Υγιεινά, εύκολα και γευστικότατα δοκιμάστε τα!!!!
 
Υλικά
6 μεγάλες κουταλιές σούπας μέλι

(αν έχετε βιολογικό ακόμα καλύτερα)
115 γ βούτυρο ανάλατο
1 αυγό
1 κουταλάκι vanilla
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι baking powder 1/4 κουταλάκι αλάτι
λίγη καστανή ζάχαρη με κανέλα ή σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
* Στο μίξερ χτυπήστε το βούτυρο και το λιωμένο μέλι (όχι καυτό) ρίξτε μέσα το αυγό και την βανίλια.
* ανακατέψτε το αλεύρι,την κανέλα, το baking powder και το αλάτι.
* προσθέστε το στο μείγμα.
* χτυπήστε καλά στο μίξερ
* σκεπάστε το μείγμα και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου δυο ώρες.
* φτιάξτε μπαλίτσες ή ότι άλλο σχήμα θέλετε.
* ρίξτε στο καθένα λίγο από το μείγμα της καστανής ζάχαρης ή λίγο σουσάμι
* τοποθετήστε τα στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
* ψήστε στους 180 βαθμούς για 13 λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσουν λίγο στις άκρες τους.
* αφήστε να κρυώσουν ελαφριά και μετά βγάλτε τα από το ταψί για να κρυώσουν εντελώς.

Αν θέλετε πασπαλίζετε και με άχνη ζάχαρη... καλή σας όρεξη!!!!

Μαρμελάδα Πορτοκάλι!!
Orange Marmalade

Από τις πιο ευπαρουσίαστες και εύγευστες μαρμελάδες, το πορτοκάλι συνοδεύει τα πρωινά μας, τις τάρτες και τα μπισκοτάκια μας και είναι μια απόλαυση που δεν θέλουμε με τίποτα να στερηθούμε.

Orange Marmalade


Υλικά
  • 1 κιλό πορτοκάλια
  • 1 λεμόνι
  • 2 κιλά νερό
  • 2 κιλά ζάχαρη
Παρασκευή
  1. Πλένετε και στύβετε τα πορτοκάλια και αδειάζετε το χυμό τους σε μια κατσαρόλα.
  2. Δένετε σ ένα τουλπάνι τον πολτό που έμεινε από τα πορτοκάλια που στύψατε και τους σπόρους και τα βάζετε μέσα στην κατσαρόλα που βάλατε το χυμό, ενώ προσθέτετε το νερό.
  3. Τρίβετε στο μούλτι μερικές από τις φλούδες των πορτοκαλιών και τις κόβετε.
  4. Τις προσθέτετε και αυτές μέσα στην κατσαρόλα και βράζετε αυτό το μείγμα για μία ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.
  5. Αφαιρείτε το τουλπάνι, αφού πρώτα το στύψετε και προσθέτετε τη ζάχαρη.
  6. Βράζετε τη μαρμελάδα σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να δέσει.
  7. Όταν είναι έτοιμη προσθέτετε το χυμό λεμονιού και την αφήνετε να κρυώσει.
  8. Μετά από κάποιες ώρες τη μοιράζετε σε αποστειρωμένα βάζα και τη διατηρείτε σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Τσουρέκι, με τη συνταγή της γιαγιάς!! - Greek Easter Bread (Tsoureki)

Ένα πολύ νόστιμο, αλλά και εύκολο τσουρέκι, κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις. Η γιαγιά μου συνήθιζε να το φτιάχνει σε όλες τις γιορτές, και ειδικά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Φτιάξτε το και θα εκπλαγείτε με τη γεύση του, αλλά και την ευκολία στην παρασκευή του

Greek Easter Bread (Tsoureki) Recipe

Υλικά για 2 τεμάχια
  • 700 - 800 γραμμάρια αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 80 γραμμάρια νωπή μαγιά φούρνου
  • 190 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 120 γραμμάρια χλιαρό γάλα• 120 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 280 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1½ κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
  • ½ κουταλάκι γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη από τη συνταγή, και τόσες κουταλιές αλεύρι (2 - 3) ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.

  περισσότερα στην πηγή: Τα φαγητά της Γιαγιάς

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Το τέλειο Γαλακτομπούρεκο!! - Creamy Custard Pie (Galaktompoureko)

Το καλό και μπόλικο βούτυρο αγελάδος μόνο, το αρκετό βούτυρο στα φύλλα μας, το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό καυτό, δεν το σκεπάζουμε, δεν το κόβουμε εάν δεν κρυώσει τελείως, το καλό ψήσιμο (να ροδοκοκκινίσει καλά).
Φτιάξτε την συνταγή αυτή κατά γράμμα.
Σημαντικό: προσοχή στις αναλογίες.

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Για την κρέμα:
  • 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 αβγά
  • 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.
Για το σιρόπι:
  • 700 γραμμάρια ζάχαρη
  • 400 γραμμάρια νερό
  • δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά χυμός λεμόνι
Πώς το κάνουμε:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
  2. Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του
  3. Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων.
  4. Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας.
  5. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα απο το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά.
  6. Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  7. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα
  8. Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.
  9. Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα).
  10. Αδειάζουμε το μίγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα.
  11. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη, αφράτη και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
  12. Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας.
  13. Στρώνουμε την κρέμα.
  14. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.
  15. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
  16. Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
  17. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό (μην το φοβάστε).
  18. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα να ροδίσει καλά.
  19. Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι.
  20. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει από τους ατμούς θα κόψει νερό).

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Λουκουμάδες!!
Loukoumades - Greek Honey Puffs

Τραγανός λουκουμάς, ζεστός, με μπόλικο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;
    

Υλικά συνταγής
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του                
  • 1 φακελάκι μαγιά σκόνη                          
  • 1 κουταλιά σούπας  μέλι θυμαρίσιο                          
  • 1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) αλάτι                            
  • περίπου 2 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα                           
  • θυμαρίσιο μέλι                            
  • κανέλα                            
  • καβουρντισμένο σουσάμι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
* Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει παχύς χυλός.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
* Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30΄, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ.
* Σε κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.
* Κόβουμε τους λουκουμάδες με το χέρι.
* Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Τον λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι.
* Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λουκουμάδες. * Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
* Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.
Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που κόβουμε ένα λουκουμά βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάει εύκολα και να πέφτει στο ελαιόλαδο.       
argiro    

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Χριστόψωμο!!

Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο
Σταυρός.

Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια.
Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.


Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του...).
Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.
(Από το βιβλίο «Ήθη, έθιμα και… άλλα» του Τιμόθεου Κ. Κιλίφη)

Συστατικά
  • 4 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ μαγιά νωπή
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά γλυκάνισο
  • 1 ½ κούπες νερό
  • Λίγο αλάτι
  • Σουσάμι
  • καρύδια
  • Λίγο λάδι για το ταψί
Εκτέλεση
Σε λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά.
Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού.
Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται κάνουμε φύλλα αρνάκια πουλάκια δεντράκια.

Κατά τόπους τηρούνται διάφορα έθιμα για τον στολισμό του ψωμιού.
Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ζουμερά χάμπουργκερ
με αφράτα σπιτικά ψωμάκια!!


Υλικά συνταγής
  • Για τα χάμπουργκερ
  • 1.200 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό ή ζωμός κρέατος
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • Για τα αφράτα ψωμάκια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 700 γραμμάρια χλιαρό γάλα
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Για τα ψωμάκια: 
 Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα.
Ανακατεύουμε με κουτάλι.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια.
Αν κολλάει, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.
Αφήνουμε το ζυμάρι σε μπολ, καλά σκεπασμένο για να μην πετσιάσει η ζύμη, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
Αφού φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας.
Τη ζυμώνουμε απαλά.
Τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια όμοια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό ψωμάκι.
Αλευρώνουμε λαμαρίνα (ή στρώνουμε λαδόκολλα), αραδιάζουμε τα ψωμάκια, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου 40΄.
Τότε τα ραντίζουμε με νερό με τα δάχτυλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C σε αντιστάσεις για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν.
Για τα χάμπουργκερ:  
Σε 2 κ.σ. σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 10΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να γίνουν διάφανα.
Προσοχή, να μην πάρουν χρώμα.
Τ’ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, κιμά, σοταρισμένο κρεμμύδι, νερό, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά ν' αφρατέψει ο κιμάς και ν’ αλλάξει χρώμα απ’ το ζύμωμα.
Μπορούμε να τα ζυμώσουμε και στο μίξερ. Όσο πιο πολύ τα ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν.
Χωρίζουμε τον κιμά σε 6 μέρη και πλάθουμε μεγάλα μπέργκερ.
Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 4΄ από κάθε πλευρά ή τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200°C για 15΄-20΄.
Ανοίγουμε κάθε ψωμάκι οριζόντια και γεμίζουμε με 1 μπέργκερ και ό,τι λαχανικό μας αρέσει, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα.
Αν θέλουμε, βάζουμε και μια φέτα κίτρινο τυρί το οποίο θα λιώσει με τη θερμοκρασία του μπέργκερ.

Mερίδες: 6                            
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά                            
Χρόνος Ψησίματος: 10 λεπτά