Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Τέλεια κουλουράκια με χουρμάδες και ταχίνι!!

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για κουλουράκια που περιέχει δύο εξαιρετικά συστατικά: χουρμάδες και ταχίνι!!

Μερίδες: 18-20 κουλουράκια
Χρόνος: 30 λεπτά

Γέμιση
½ φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
1/3 φλιτζανιού νερό
2 κ.σ σιρόπι σφενδάμου

Ζύμη
½ φλιτζάνι ταχίνι
2 κ.σ λάδι
¼ φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου
1 κ.γ βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης για γλυκίσματα

Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε τη γέμιση.

Βάλτε τους χουρμάδες με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και βράστε τους σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. 
Προσθέστε το σιρόπι σφενδάμου και χτυπήστε το μείγμα στο μπλέντερ. Η γέμιση είναι έτοιμη. 
Αφήστε την κατά μέρος μέχρι να τη χρειαστείτε.

Σε ένα μπολ, χτυπήστε μαζί το ταχίνι, το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια, μέχρι που το μείγμα να γίνει σαν κρέμα. 
Προσθέστε σιγά-σιγά και το αλεύρι για να σχηματιστεί μια σκληρή ζύμη. 
Ανακατέψτε την με τα χέρια σας και ζυμώστε την μερικές φορές, αν χρειάζεται, για να δέσουν τα συστατικά.

Φτιάξτε με τη ζύμη 18-20 μπάλες σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Βάλτε τις μπάλες της ζύμης σ ένα λαδωμένο ταψί. Κάντε ένα κοίλωμα στο κέντρο κάθε κουλουριού, πιέζοντας με τον αντίχειρα. Αν θέλετε, μπορείτε να πλάσετε το κοίλωμα με τα δάκτυλα. Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε κοίλωμα.

Ψήστε στους 175ο C για 15 λεπτά με το ταψί στην ψηλότερη θέση του φούρνου. 
Αν τα κουλουράκια δεν έχουν ψηθεί από πάνω, ανάψτε το γκριλ (χωρίς να ανεβάσετε τη θερμοκρασία) και αφήστε τα 2-3 λεπτά ακόμη. 
Παρακολουθείτε τα συνεχώς για να μην καούν.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Σοκολατόπιτα με Πορτοκάλι! - The Best Chocolate and Orange Fudge Cake

Σοκολατόπιτα με Πορτοκάλι

THE BEST CHOCOLATE AND ORANGE FUDGE CAKE


Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 175 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1/2 της κούπας βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αβγά
  • 2/3 της κούπας αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι baking powder
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
Εκτέλεση
  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.  
  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.  
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών.
  • Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40 λεπτά.
  • Διαπιστώνουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή, η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
  • Λίγο πριν αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Κουραμπιέδες με αμυγδαλάκια!!

Η χαρά των παιδιών,
να φτιάχνουν μαζί με τη μαμά
τα γλυκά των Χριστουγέννων!!

Είναι η συνταγή για τους φημισμένους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας και προέρχεται από τη Μικρά Ασία

Υλικά
600 γραμμάρια αμύγδαλο ψίχα με τη φλούδα
600 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
225 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή
900 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι μπράντι
άχνη ζάχαρη


Ετοιμασία
  • Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά. Δεν το λυπόμαστε καθόλου.
  • Όταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  • Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι. (Σ΄ αυτή τη φάση θα χρειασθεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια του μίξερ γιατί το μίγμα παίρνει πλέον μορφή ζύμης.) Στο τέλος πρέπει να είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
  • Όταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσεις-στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Και επειδή έπαθα, έμαθα:
Ο φούρνος να ανάβει στο πάνω-κάτω. Ποτέ στον αέρα.
Αν τυχόν όταν τους βγάλετε από το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να σας έχει ξεφύγει το βούτυρο. Βάλτε τους σε απορροφητικό χαρτί και ζαχαροαχνώστε τους την επομένη.
Το χαρτί θα έχει απορροφήσει το επιπλέον βούτυρο.


από Ξάνθη Κουραμπιέδες

Χριστουγεννιάτικο κορμό Black Forest!

Υλικά: 
Παντεσπάνι
4 αυγά
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
½ κούπα τσαγιού αλεύρι
½ κούπα τσαγιού κακάο
1 βανίλια





Κρέμα
1 κουτί φυτική σαντιγί
2 κούπες τσαγιού γεμάτες ζάχαρη άχνη
1 ½ κούπα τσαγιού κομπόστα βύσσινο με το χυμό
2 κουταλιές σούπας γεμάτες κορν φλάουερ
3 κουταλιές σούπας γεμάτες ζάχαρη
½ κούπα τσαγιού νερό

Κρέμα για γαρνίρισμα 
1 ½ κούπα από τη σαντιγί της γέμισης
2/3 κούπας τσαγιού γάλα ζεστό
1 κουταλάκι βούτυρο
100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομματάκια

Διακόσμηση
Ξύσμα κουβερτούρας
βύσσινα

Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και προσθέτουμε στο μείγμα.
Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και περιχύνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-17 λεπτά.
Μόλις βγει το παντεσπάνι από το φούρνο αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος τοποθετούμε σε μια πετσέτα και ρολάρουμε. Αφήνουμε έτσι να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση χτυπώντας τη σαντιγί με την άχνη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη κομπόστα σε χαμηλή φωτιά, διαλύουμε το κορν φλάουερ με τη ζάχαρη στη μισή κούπα νερό και προσθέτουμε στη κομπόστα. Ανακατεύουμε ώσπου να δέσει.
Αφού κρυώσει απλώνουμε στο ρολό το μείγμα με τα βύσσινα κατά πλάτος. Επάνω ακριβώς στρώνουμε τη σαντιγί (κρατάμε 1 ½ κούπα). Πασπαλίζουμε με το ξύσμα κουβερτούρας και τυλίγουμε. 
Τοποθετούμε στο ψυγείο για να ετοιμάσουμε τη κρέμα για το γαρνίρισμα.
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας καλά ώσπου να γίνει ένα μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε επάνω στο κορμό με σπάτουλα ή κορνέ.

Πρέπει να μείνει 4-5 ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

http://anatropionline.gr

hkoinoniamas

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια από μπισκότα! - Shortbread Christmas Tree

Μπείτε στη κουζίνα παρέα με τα παιδιά και φτιάξτε νόστιμα και πρωτότυπα γλυκάκια για τις γιορτές που έρχονται. 
Ελάτε λοιπόν να φτιάξουμε ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δεντράκι από μπισκότα
Σούπερ ιδέα και απίθανη γεύση!

Για τη ζύμη
200 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
100 
γραμμάρια ζάχαρη άχνη
250 
γραμμάρια αλεύρι
1 κρόκο αυγού
5 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το royal frosting

2 ασπράδια αυγών
130 
γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
* Βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι, τον κρόκο αυγού, το κακάο και την κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ. 

* Ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. 
* Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλτε τη περίπου για μία ώρα στο ψυγείο. 
* Ρίξτε αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίξτε τη ζύμη. 
* Πάρτε κουπάτ σε σχήμα αστεριού αλλά σε διαφορετικά μεγέθη.
Ξεκινάτε χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο για τη βάση και όσο προχωράτε θα χρησιμοποιείτε όλο και μικρότερα φορμάκια. 
Για να φτιάξετε τα 6 δεντράκια θα χρησιμοποιήσετε από 6 φορές το κάθε φορμάκι.
* Σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψήστε τα μπισκότα για περίπου 15 λεπτά στους 180°C με αντίσταση πάνω κάτω. 

Στη συνέχεια προχωράμε στη παρασκευή του royal icing
* Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια για περίπου 1 λεπτό. 
* Στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίστε το χτύπημα για ακόμη 5 λεπτά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα κρεμώδη υφή.

Μόλις ψηθούν τα μπισκότα, αφήστε να κρυώσουν ώστε να είναι έτοιμα για να στήσετε τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια. 
Όταν γίνουν τα μπισκότα και έχουν αρχίσει να κρυώνουν λίγο ξεκινήστε να φτιάχνετε τα δεντράκια: το μεγαλύτερο μπισκοτάκι το βάζετε στη βάση και από πάνω βάζετε μια μεγάλη κουταλιά από το Royal Icing, από πάνω τοποθετείτε το αμέσως μικρότερο και από πάνω το γλάσο και ούτω καθεξής. 
Αφού έχετε φτιάξει τα δεντράκια βάλτε τα πάλι στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία γύρω στους 150 ° C μέχρι να αρπάξει λίγο το γλάσο.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Μαγκίρι, τη σούπα του φτωχού!!

Ετοιμάστε ΜΑΓΚΙΡΙ τη μέρα του τρυποτηγανά Αγίου Ανδρέα!
Οι νοικοκυρές φτιάχνουν λουκουμάδες ή τηγανίτες ή μαγκίρι.
Αλίμονο σε όποιαν αμελούσε να φτιάξει τέτοια μέρα!
Ο Άγιος, για να την τιμωρήσει θα της τρυπήσει το τηγάνι!
Φυσικά το μαγκίρι , τη σούπα του φτωχού, όπως συνήθιζαν να τη λένε στα χωριά μας, μπορούμε να τη φτιάξουμε όλες τις μέρες του χρόνου!

Υλικά
Μισό κιλό μαλακό αλεύρι
Μία πρέζα αλάτι
Ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό
Τρεις κουταλιές λάδι
Λάδι για τηγάνισμα
Κρητικό τυρί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το λάδι και το αλάτι.
  • Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μία ώρα περίπου. (κάνουμε και ένα σταυρό στη μέση για τον Άγιο)
  • Χωρίζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα. Έπειτα κόβουμε το κάθε φύλλο, πρώτα σε λωρίδες πλάτους δύο εκατοστών περίπου και μετά σε τετραγωνάκια.
  • Βράζουμε τα μισά από αυτά σε αλατισμένο νερό.
  • Τα υπόλοιπα τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι .
  • Στη συνέχεια, αφού σουρώσουμε τα βραστά (αφήνουμε όμως λίγο ζουμάκι), τα σερβίρουμε και βάζουμε από πάνω τα τηγανιτά.
  • Το μαγκίρι πρέπει να είναι λίγο ζουμερό και το σερβίρουμε με μπόλικο τυρί!
iscreta

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ψωμάκι με μήλα και κανέλα!!

Ποιος δεν αγαπά το ψωμί; 
Επειδή και εμείς ανήκουμε στην κατηγορία όσων τρώνε το φαγητό τους με ψωμί πάντα αναζητούμε νόστιμες και κυρίως εύκολες συνταγές για να φτιάξουμε το αγαπημένο μας έδεσμα. 
Προσφάτως δοκιμάσαμε και μια γλυκιά εκδοχή του άκρως φθινοπωρινή με μήλα και κανέλα που είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό μας. 
Με μια γλυκιά μαρμελάδα ή λίγο βούτυρο τα παιδιά θα το καταβροχθίσουν στο λεπτό και δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!
Υλικά:
  • 1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
  • (+ 1 κ.σ. αλεύρι για τα κομματάκια του μήλου)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν παόυντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 αυγά
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • ¼ κούπας σάλτσα μήλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κούπα ζάχαρη (200g)
  • 2 κούπες μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους (περίπου 1½ με 2 μήλα)

Για την επικάλυψη
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα

Για τη σάλτσα μήλου

  • 1 μήλο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο νερό
  • λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C.  * Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα (10x20cm) και καλύπτουμε τον πάτο με μια λαδόκολλα, την οποία εν συνεχεία βουτυρώνουμε.
  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μήλου, ώστε να προλάβει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τη χρειαστούμε. 
Αν έχουμε έτοιμη σάλτσα μήλου, συνεχίζουμε παρακάτω. 
  • Κοσκινίζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
  • Σ’ ένα δεύτερο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά στη μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. 
  • Προσθέτουμε το λάδι, τη σάλτσα μήλου, τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. 
  • Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν. 
  • Με μία σπάτουλα διπλώνουμε προσεκτικά τα κομμάτια του μήλου μέσα στη ζύμη, αφού προηγουμένως τα έχουμε αλευρώσει.
  • Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας τη λευκή με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. 
  • Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την κανελοζάχαρη. 
  • Ψήνουμε περίπου για 50 με 55 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και βουτώντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. 
  • Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. 
  • Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε ξανά. 
  • Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.