Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Μελόπιτα Σίφνου! - Honey Pie from Sifnos

Μια λαμπριάτικη πίτα, που γίνεται με το ντόπιο φρέσκο τυρί του όμορφου νησιού. Το ανθότυρο μπορεί να το αντικαταστήσει επάξια και να γίνει το αγαπημένο σας γλύκισμα όλον το χρόνο.
Honey Pie from Sifnos

- Υλικά

Για τη ζύμη


2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
1 αβγό, τον κρόκο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Για το μείγμα ανθότυρου

700γρ. ανθότυρο φρέσκο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
6-7 αβγά

- Διαδικασία
Ξεκινάτε πρώτα με τη ζύμη σας.
Τρίβετε με τα δάχτυλα το αλεύρι με το φρέσκο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν τραχανάς. 
Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού, τη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές του γλυκού νερό. 
Ζυμώνετε
Αν χρειάζεται, ρίχνετε μερικές κουταλιές νερό ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχετε μια μέτρια ζύμη. 
Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε κατόπιν πάνω στον πάγκο σας σε φύλλο και σκεπάζετε με αυτό ένα βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 28εκ. καλύπτοντας και τα πλαϊνά του τοιχώματα. 
Ψήνετε για 15 λεπτά στους 180°C.

Όσο η ζύμη σας ψήνεται, φτιάχνετε το μείγμα με το ανθότυρο. 

Χτυπάτε στο μίξερ το φρέσκο ανθότυρο με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. 
Προσθέτετε τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. 
Το ρίχνετε πάνω από το μισοψημένο φύλλο και ισιώνετε την επιφάνεια. 
Ψήνετε τη μελόπιτα στους 180°C για 30-40 λεπτά. 
Την πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ακόμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tips
Η μελόπιτα γίνεται και χωρίς φύλλο
αρκεί να αλευρώσετε την επιφάνεια του ταψιού πριν ρίξετε μέσα το μείγμα.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Τσιπς μπανάνας με κανέλα!!
Cinnamon Banana Chips

Πρόκειται για ένα σνακ που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. 


Υλικά συνταγής:
4 μπανάνες
3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
κανέλα

Εκτέλεση:

1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Βάλε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί.

2. Ξεφλούδισε τις μπανάνες και κόψ’ τες σε φετούλες. Βούτα την κάθε ροδέλα σε χυμό πορτοκαλιού και βάλ’ τες όλες στη λαδόκολλα. Πασπάλισε με κανέλα.

3. Ψήσε για 3-4 ώρες ή μέχρι τα τσιπς σου να στεγνώσουν και να γίνουν καφετιά. Στα μισά γύρνα τα.

4. Βγάλε τα απ' το φούρνο και άφησέ τα να κρυώσουν. 
Αποθήκευσέ τα σε τάπερ και τρώγε όποτε θέλεις.

fimes

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι!!

Χρόνια τώρα αναρωτιόμουν πώς στο καλό φτιάχνουν αυτά τα μουστοκούλουρα που πουλάνε στους φούρνους και είναι τόσο μαλακά
Ναι ναι...Εκείνα εκεί που τα μασάς και γεμίζει το στόμα σου 
λιωμένο μουστοκούλουρο....
Μην μου πείτε ότι δεν σας έχει συμβεί!
Μην μου πείτε ότι δεν σας αρέσουν!
Υλικά
½ κούπα ελαιόλαδο
¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
¾ κούπας πετιμέζι
¼ κούπας ζάχαρη
½ κ. γ. σόδα
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. κανέλλα
¼ κ. γ. γαρίφαλο 
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση
  • Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, το πορτοκάλι και το πετιμέζι. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα κανελογαρίφαλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά με σύρμα. 
  • Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
  • Συνεχίζουμε, ρίχνοντας το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μας πια, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
  • Πλάθουμε κουλουράκια στο μέγεθος που θέλουμε και ψήνουμε για 10-12 λεπτά στους 170 βαθμούς. 
  • Αν τα κουλουράκια σας είναι μεγάλα, ψήστε τα 12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα πάνω κάτω. Αν είναι μικρά, 10 λεπτά αρκούν.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Τέλεια κουλουράκια με χουρμάδες και ταχίνι!!

Μια πολύ νόστιμη συνταγή για κουλουράκια που περιέχει δύο εξαιρετικά συστατικά: χουρμάδες και ταχίνι!!

Μερίδες: 18-20 κουλουράκια
Χρόνος: 30 λεπτά

Γέμιση
½ φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
1/3 φλιτζανιού νερό
2 κ.σ σιρόπι σφενδάμου

Ζύμη
½ φλιτζάνι ταχίνι
2 κ.σ λάδι
¼ φλιτζανιού σιρόπι σφενδάμου
1 κ.γ βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης για γλυκίσματα

Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε τη γέμιση.

Βάλτε τους χουρμάδες με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και βράστε τους σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου. 
Προσθέστε το σιρόπι σφενδάμου και χτυπήστε το μείγμα στο μπλέντερ. Η γέμιση είναι έτοιμη. 
Αφήστε την κατά μέρος μέχρι να τη χρειαστείτε.

Σε ένα μπολ, χτυπήστε μαζί το ταχίνι, το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια, μέχρι που το μείγμα να γίνει σαν κρέμα. 
Προσθέστε σιγά-σιγά και το αλεύρι για να σχηματιστεί μια σκληρή ζύμη. 
Ανακατέψτε την με τα χέρια σας και ζυμώστε την μερικές φορές, αν χρειάζεται, για να δέσουν τα συστατικά.

Φτιάξτε με τη ζύμη 18-20 μπάλες σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Βάλτε τις μπάλες της ζύμης σ ένα λαδωμένο ταψί. Κάντε ένα κοίλωμα στο κέντρο κάθε κουλουριού, πιέζοντας με τον αντίχειρα. Αν θέλετε, μπορείτε να πλάσετε το κοίλωμα με τα δάκτυλα. Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε κοίλωμα.

Ψήστε στους 175ο C για 15 λεπτά με το ταψί στην ψηλότερη θέση του φούρνου. 
Αν τα κουλουράκια δεν έχουν ψηθεί από πάνω, ανάψτε το γκριλ (χωρίς να ανεβάσετε τη θερμοκρασία) και αφήστε τα 2-3 λεπτά ακόμη. 
Παρακολουθείτε τα συνεχώς για να μην καούν.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Σοκολατόπιτα με Πορτοκάλι! - The Best Chocolate and Orange Fudge Cake

Σοκολατόπιτα με Πορτοκάλι

THE BEST CHOCOLATE AND ORANGE FUDGE CAKE


Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
  • 175 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1/2 της κούπας βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αβγά
  • 2/3 της κούπας αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι baking powder
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
  • 125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
Εκτέλεση
  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.  
  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.  
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών.
  • Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40 λεπτά.
  • Διαπιστώνουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή, η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
  • Λίγο πριν αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Κουραμπιέδες με αμυγδαλάκια!!

Η χαρά των παιδιών,
να φτιάχνουν μαζί με τη μαμά
τα γλυκά των Χριστουγέννων!!

Είναι η συνταγή για τους φημισμένους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας και προέρχεται από τη Μικρά Ασία

Υλικά
600 γραμμάρια αμύγδαλο ψίχα με τη φλούδα
600 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
225 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή
900 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι μπράντι
άχνη ζάχαρη


Ετοιμασία
  • Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά. Δεν το λυπόμαστε καθόλου.
  • Όταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  • Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι. (Σ΄ αυτή τη φάση θα χρειασθεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια του μίξερ γιατί το μίγμα παίρνει πλέον μορφή ζύμης.) Στο τέλος πρέπει να είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
  • Όταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσεις-στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Και επειδή έπαθα, έμαθα:
Ο φούρνος να ανάβει στο πάνω-κάτω. Ποτέ στον αέρα.
Αν τυχόν όταν τους βγάλετε από το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να σας έχει ξεφύγει το βούτυρο. Βάλτε τους σε απορροφητικό χαρτί και ζαχαροαχνώστε τους την επομένη.
Το χαρτί θα έχει απορροφήσει το επιπλέον βούτυρο.


από Ξάνθη Κουραμπιέδες

Χριστουγεννιάτικο κορμό Black Forest!

Υλικά: 
Παντεσπάνι
4 αυγά
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
½ κούπα τσαγιού αλεύρι
½ κούπα τσαγιού κακάο
1 βανίλια





Κρέμα
1 κουτί φυτική σαντιγί
2 κούπες τσαγιού γεμάτες ζάχαρη άχνη
1 ½ κούπα τσαγιού κομπόστα βύσσινο με το χυμό
2 κουταλιές σούπας γεμάτες κορν φλάουερ
3 κουταλιές σούπας γεμάτες ζάχαρη
½ κούπα τσαγιού νερό

Κρέμα για γαρνίρισμα 
1 ½ κούπα από τη σαντιγί της γέμισης
2/3 κούπας τσαγιού γάλα ζεστό
1 κουταλάκι βούτυρο
100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομματάκια

Διακόσμηση
Ξύσμα κουβερτούρας
βύσσινα

Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και προσθέτουμε στο μείγμα.
Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και περιχύνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15-17 λεπτά.
Μόλις βγει το παντεσπάνι από το φούρνο αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος τοποθετούμε σε μια πετσέτα και ρολάρουμε. Αφήνουμε έτσι να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση χτυπώντας τη σαντιγί με την άχνη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη κομπόστα σε χαμηλή φωτιά, διαλύουμε το κορν φλάουερ με τη ζάχαρη στη μισή κούπα νερό και προσθέτουμε στη κομπόστα. Ανακατεύουμε ώσπου να δέσει.
Αφού κρυώσει απλώνουμε στο ρολό το μείγμα με τα βύσσινα κατά πλάτος. Επάνω ακριβώς στρώνουμε τη σαντιγί (κρατάμε 1 ½ κούπα). Πασπαλίζουμε με το ξύσμα κουβερτούρας και τυλίγουμε. 
Τοποθετούμε στο ψυγείο για να ετοιμάσουμε τη κρέμα για το γαρνίρισμα.
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας καλά ώσπου να γίνει ένα μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε επάνω στο κορμό με σπάτουλα ή κορνέ.

Πρέπει να μείνει 4-5 ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.

http://anatropionline.gr

hkoinoniamas