Τα τυλιχτά και διπλωμένα υπέροχα αυτά πιτάκια με τη τραγανή αφράτη ζύμη μπορείτε να τα απολαύσετε στην αλμυρή αλλά και γλυκιά εκδοχή τους γεμιστά με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα σερβιρισμένα με μέλι.
Για το φύλλο
* 100 ml ελαιόλαδο
* 250 ml χλιαρό νερό
* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
* 2 κ.σ. ξύδι
* ½ κ.γ. αλάτι
* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
* 2 κ.σ. ξύδι
* ½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
* 250 γρ. ανθότυρο
* 200 γρ. φέτα
* 2 αυγά
* ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου
Εκτέλεση
Για το φύλλο
🌼 Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι.
🌼 Ανοίγετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε εκεί το αλάτι και σταδιακά το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες.
🌼 Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και έχετε μια σφιχτή ζύμη. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι.
🌼 Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 1 ώρα.
Για τη γέμιση:
🌼 Θρυμματίζετε με τα χέρια σας το ανθότυρο και τη φέτα.
🌼 Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε.
🌼 Προσθέτετε τα θρυμματισμένα τυριά (ανθότυρο και φέτα) το δυόσμο και πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά.
🌼 Τα αφήνετε στην άκρη.
🌼 Με τη 1 ώρα αναμονή για τη ζύμη, αλευρώνετε μια επιφάνεια εργασίας σας και ανοίγετε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ.
🌼 Με τη 1 ώρα αναμονή για τη ζύμη, αλευρώνετε μια επιφάνεια εργασίας σας και ανοίγετε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ.
🌼 Τα κόβετε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγετε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα ή και σε ακανόνιστα σχήματα.
🌼 Όπως και να τα τυλίξετε φροντίζετε να τα διπλώσετε πολύ καλά ώστε να “φυλακίσουν” σωστά τη γέμιση και μη χυθεί κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
🌼 Όπως και να τα τυλίξετε φροντίζετε να τα διπλώσετε πολύ καλά ώστε να “φυλακίσουν” σωστά τη γέμιση και μη χυθεί κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
🌼 Τηγανίζετε τους γκιουζλεμέδες σας σε καυτό αγνό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανό το φύλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου