Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Φρικασέ νηστίσιμο (αλάδωτο) με μανιτάρια και ταχίνι !! 🍄

Αν το φρικασέ είναι από τα αγαπημένα σας φαγητά αλλά νηστεύετε, τα μανιτάρια θα σας δώσουν τη χαρά να απολαύσετε αυτό το πιάτο! Η γεύση απίστευτη!!
* αν θέλουμε αλάδωτο το φαγητό αυτό, δεν τσιγαρίζουμε τα λαχανικά και τα βράζουμε κατευθείαν στο νερό.
Η σούπα γίνεται πιο ελαφριά.
Υλικά
  • 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια (πλευρώτους ή πορτομπέλο)
  • 600 γρ μαρούλι χοντροκομμένο
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • πράσα, σπανάκι.... (προαιρετικά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-2 κύβους λαχανικών
  • χυμό 1-2 λεμονιών
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • 1 κγ κουρκουμά
  • αλάτι, πιππέρι
Εκτέλεση:
  • Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν όλο το νερό τους.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το νερό κι αλάτι και τ' αφήνουμε να βράσουν.
    Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε τον άνηθο και, αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμη, ανακατεύουμε και όταν βράσουν αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Σε ενα μπολ έχουμε το ταχίνι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό των λεμονιών και το χτυπάμε στο χέρι ή τοποθετούμε το μείγμα στο μπλέντερ.
  • Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας και λίγο από το ζωμό της σούπας. Όταν ασπρίσει το ταχίνι, το ρίχνουμε στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Αν το θέλουμε σούπα αντί φρικασέ βάζουμε λίγο σπανάκι ωμό ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια αντί για 2 και 4 κούπες νερό.

* Τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν άμεσα τα υγρά για αυτό δεν χρειάζονται πλύσιμο και κυρίως καθόλου στίψιμο. Τα σκουπίζουμε αν θέλουμε με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή πετσέτα.

Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Εκμέκ Κανταΐφι, Νηστίσιμο!

Ένα νόστιμο παραδοσιακό και ελαφρύ γλυκό αλλά κυρίως νηστίσιμο...
Χρόνος προετοιμασίας: 20 Λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:15 Λεπτά

Υλικά για 6 Μερίδες:
1/2 κιλό κανταΐφι
1/2 φλ. μαργαρίνη λιωμένη

Για την ενδιάμεση κρέμα:
1 συσκευασία /43 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλιας
660 γρ. ή 3 1/4 φλ. γάλα νηστίσιμο (σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου κ.α)
4-5 κ.σ. ζάχαρη (45 γρ.)
1 κ.σ. μαργαρίνη προαιρετικά

Για την σαντιγί:
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κουτί φυτική κρέμα
1/4 κ.γ. μαστίχα

Για την επικάλυψη:
φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα

Για το σιρόπι:
2 φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
1 στικ κανέλας
φλούδα ενός λεμονιού

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
................
Για την εκτέλεση εδώ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

🌿 Πρασόρυζο!!! 🌿

Εύκολη και γρήγορη, ελαφριά παραδοσιακή συνταγή, για λεμονάτο πρασόρυζο, με πολλή νοστιμιά.

Υλικά Συνταγής
🌿 1/4 φλ. ελαιόλαδο
🌿 7-8 μέτρια τρυφερά πράσα
🌿 2 φρ. κρεμμυδάκια
🌿 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
🌿 1 μικρό καρότο τριμμένο
🌿 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
🌿 5 φλ. νερό ζεστό
🌿 2 κ.σ άνηθο
🌿 χυμό από 1 λεμόνι
🌿 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
🌿 αλάτι
🌿 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
🌿 Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα.
🌿 Κόβουμε το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες.
🌿 Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κομμένο πράσο προσθέτωντας ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό.
🌿 Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ το πρασόρυζο, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.
🌿 Προσθέτουμε στο στεγνό πλέον τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
..........................
η συνέχεια εδώ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Μπακλαβά Νηστίσιμο με Φιστίκια Αιγίνης και Σιρόπι Μελιού

Ένα από τα πιο αγαπημένα σε όλους μας σιροπιαστά γλυκά, με άπειρες παραλλαγές στη παρασκευή του. Εδώ σας δίνουμε μια παραλλαγή συνταγής έναν νηστίσιμο μπακλαβά για να απολαύσετε και τις μέρες νηστείας αυτό το υπέροχο σιροπιαστό γλυκό του ταψιού.
Υλικά 
🌼 18 φύλλα κρούστας (τα 3 ολόκληρα + 15 κομμένα σε διαστάσεις 35×23 εκ.)
🌼 350 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα, χοντροκομμένα
🌼 50 γρ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
🌼 8 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική (3 + 5 κ.σ. χωριστά)
🌼 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
🌼 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
🌼 1 κοφτό κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
🌼 220 ml ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

🌼 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
🌼 2/3 φλ. τσαγιού μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
🌼 1 ½ φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση 
🌼 Σε ένα μπλέντερ βάζετε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τις 3 κ.σ. ζάχαρης και τα χτυπάτε μέχρι να θρυμματιστούν σε μικρά κομματάκια, με προσοχή να μη γίνουν τρίμμα. (Αν τα θρυμματίσετε σε μούλτι τότε θα αναμίξετε σε μπολ ολόκληρα τα φιστίκια και τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και μετά θα τα θρυμματίσετε σε δόσεις).

🌼 Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ προσθέτετε τις υπόλοιπες 5 κ.σ. ζάχαρη, τη τριμμένη φρυγανιά, τη κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη και τα αναμιγνύετε ανακατεύοντας τα καλά. 
Τα αφήνετε στην άκρη.

🌼 Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς και λαδώνετε 1 ταψί με διάμετρο βάσης 33×23 εκ. περίπου. 

🌼 Στρώνετε στη βάση 1 από τα 3 ολόκληρα φύλλα διπλωμένο, το ραντίζετε με ελαιόλαδο και από πάνω στρώνετε 5 από τα κομμένα φύλλα ραντισμένα καλά με ελαιόλαδο ένα ένα.

🌼 Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα το μισό μείγμα φιστικιού και το καλύπτετε επαναλαμβάνοντας τις στρώσεις φύλλων αρχίζοντας με 1 ολόκληρο διπλωμένο, ράντισμα και στη συνέχεια με τα άλλα 5 φύλλα ραντισμένα με ελαιόλαδο ένα ένα.

🌼 Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω το υπόλοιπο μισό μείγμα φιστικιού. Τελειώνετε με το 3ο ολόκληρο διπλωμένο φύλλο ραντισμένο με ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα 5 κομμένα φύλλα στρωμένα από πάνω ραντισμένα ένα ένα με το ελαιόλαδο. 

🌼 Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μπακλαβά διαγώνια (αρχίζοντας από τη πάνω αριστερή γωνία διαγώνια προς τη κάτω δεξιά γωνία) και συνεχίζετε το κόψιμο παράλληλα στις 2 πλευρές της πρώτης κοπής. Γυρίζετε το ταψί από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε αντίστοιχα το κόψιμο για να έχετε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Εναλλακτικά τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Περιχύνετε στην επιφάνειά του το υπόλοιπο ελαιόλαδο που σας περίσσεψε.

🌼 Ψήνετε το μπακλαβά σας για 50-55 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και γίνει τραγανό. Το αφαιρείτε από το φούρνο, ξαναχωρίζετε κόβοντας καλά με μαχαίρι τα κομμάτια, εκεί που ήδη τα έχετε κόψει, φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Για το σιρόπι: 
🌼 15-20 λ περίπου πριν βγάλετε το μπακλαβά σας από το φούρνο φτιάχνετε το σιρόπι. 
Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το νερό τη ζάχαρη και το μέλι και τα ανακατεύετε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 
Το αφήνετε να βράσει για 8-10 λ. περίπου από το σημείο βρασμού μέχρι να μειωθεί και πήξει ελαφρώς.
Περιχύνετε λίγο-λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια και μέσα στα κοψίματα. 

🌼 Αφήνετε το μπακλαβά σας να κρυώσει καλά και να ρουφήξει όλο το σιρόπι. Μην τον βάλετε στο ψυγείο, γιατί με την υγρασία θα χάσει τη τραγανή υφή του.

πηγή

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μοσχάρι σούπα με λαχανικά!!

Μια αγαπημένη χειμωνιάτικη, θρεπτική, δυναμωτική και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή. 
Η μοσχαρόσουπα είναι από τα φαγητά που σε πάνε κατευθείαν στο σπίτι και στην γιαγιά. Ιδανικό για παιδιά, αλλά και μεγάλους.
Υλικά Συνταγής
🌼 800 γρ. μοσχάρι (ποντίκι, κότσι, ουρά, στήθος ή σβέρκο)
🌼 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
🌼 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
🌼 2 καρότα ψιλοκομμένα
🌼 2 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
🌼 1 πράσο
🌼 1 κόκκινη γλυκοπατάτα (κομμένη σε μικρά καρέ)
🌼 1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα (εμπορίου ή φρέσκια)
🌼 3 κ.σ ελαιόλαδο
🌼 αλάτι
🌼  πιπέρι
🌼 2-3 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα του)
🌼 χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
🌼 Όλα τα λαχανικά για τη μοσχαρόσουπα να είναι πλυμένα και κομμένα σε μικρές μπουκιές.
🌼 Το μοσχάρι επίσης να είναι κομμένο σε μικρές μπουκιές.
🌼 Βάζουμε το μοσχάρι σε βαθιά κατσαρόλα με 2 λίτρα κρύο νερό.
🌼 Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε σε μεσαία φωτιά.
🌼 Ξαφρίζουμε το κρέας κάθε φορά που σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του.
🌼 Βράζουμε για περίπου 50′ με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να είναι σχεδόν έτοιμο.
🌼 Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα κλωνάρια σέλινου (κρατάμε τα φύλλα σέλινου και το ελαιόλαδο για το τέλος).
🌼 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30′ μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και το κρέας να λιώνει στο στόμα.
🌼 Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου και το ελαιόλαδο.
🌼 Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
🌼 Σερβίρουμε τη σούπα μοσχάρι σε βαθιά πιάτα, με λίγα κομματάκια μοσχάρι και μπόλικα λαχανικά και ζωμό σε κάθε μερίδα.

περισσότερα εδώ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Μεξικάνικα λουκουμαδάκια με σοκολάτα (Churros / Τσούρος)

Λαχταριστό γλυκό, οικονομικό και εύκολο!
Υλικά 
250 γραμ. νερό
20 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. βούτυρο
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα κανέλα
150 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 αυγά
λάδι για τηγάνισμα
ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα σοκολάτας

150 γραμ. σοκολάτα
1/4 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γλ. μέλι
Εκτέλεση
🌼 Ξεκινάμε τη συνταγή για τα σπιτικά τσούρος (churros) φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη.
🌼 Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πάρουν βράση.
🌼 Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια. 
🌼 Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ζύμη μέσα στην κατσαρόλα και να μαζευτεί σε μπάλα. Η ζύμη θα είναι μαλακή και απαλή.
🌼 Αφήνουμε τη ζύμη για 3- 5΄ να γίνει χλιαρή.
🌼 Βάζουμε τη μαλακή ζύμη για τα τσούρος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε για 1 λεπτό με το γάντζο να κρυώσει ελαφρά.
🌼 Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
🌼 Στο τέλος θα έχουμε μια ζύμη που μοιάζει με τσίχλα.
🌼 Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με μεγάλη μύτη αστέρι για να σχηματίσουμε τα churros.
🌼 Σε κατσαρόλα πλατιά, με μπόλικο καυτό λάδι για τηγάνισμα, κόβουμε τσούρος – μακρόστενα λουκουμαδάκια. 
🌼 Τηγανίζουμε τα τσούρος για 2΄ από κάθε πλευρά και η ένταση της εστίας πρέπει να είναι μέτρια.
🌼 Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
🌼 Όμοια φτιάχνουμε όλους τους λουκουμάδες τσούρος
🌼 Τους βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με σοκολάτα.
🌼 Σερβίρουμε τα τσούρος ζεστά.

Για τη σάλτσα σοκολάτα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Γκιουζλεμέδες με φέτα!! / Giouzlemes // Fried cheese pie from Lesvos

Τα τυλιχτά και διπλωμένα υπέροχα αυτά πιτάκια με τη τραγανή αφράτη ζύμη μπορείτε να τα απολαύσετε στην αλμυρή αλλά και γλυκιά εκδοχή τους γεμιστά με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα σερβιρισμένα με μέλι.
Για το φύλλο
* 100 ml ελαιόλαδο
* 250 ml χλιαρό νερό
* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
* 2 κ.σ. ξύδι
* ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:
* 250 γρ. ανθότυρο
* 200 γρ. φέτα
* 2 αυγά
* ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου

Εκτέλεση 
Για το φύλλο
🌼 Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι. 
🌼 Ανοίγετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε εκεί το αλάτι και σταδιακά το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες. 
🌼 Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και έχετε μια σφιχτή ζύμη. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι. 
🌼 Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 1 ώρα.

Για τη γέμιση: 
🌼 Θρυμματίζετε με τα χέρια σας το ανθότυρο και τη φέτα. 
🌼 Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε. 
🌼 Προσθέτετε τα θρυμματισμένα τυριά (ανθότυρο και φέτα) το δυόσμο και πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά. 
🌼 Τα αφήνετε στην άκρη.
🌼 Με τη 1 ώρα αναμονή για τη ζύμη, αλευρώνετε μια επιφάνεια εργασίας σας και ανοίγετε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ. 
🌼 Τα κόβετε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζετε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγετε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα ή και σε ακανόνιστα σχήματα.
🌼 Όπως και να τα τυλίξετε φροντίζετε να τα διπλώσετε πολύ καλά ώστε να “φυλακίσουν” σωστά τη γέμιση και μη χυθεί κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. 
🌼 Τηγανίζετε τους γκιουζλεμέδες σας σε καυτό αγνό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανό το φύλλο.