Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Ζελεδάκια με χυμό 🍊πορτοκαλιού!!🍊 / Homemade jelly candies made from orange juice

Σε όλα, σχεδόν, τα παιδάκια αρέσουν τα ζελεδάκια του εμπορίου.
Γιατί να μην φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά ζελεδάκια, με φρέσκο χυμό από πορτοκάλι, μανταρίνι ή και λεμόνι;
Υλικά
🍊 300 γραμ. χυμό από πορτοκάλι
🍊 160 γραμ. ζάχαρη
🍊 40 γραμ. ζελατίνη σε σκόνη

Εκτέλεση
δείτε το video

Ζεστή σοκολάτα με πορτοκάλι!! / Choc-orange hot chocolate

Η αγαπημένη μας χειμωνιάτικη συνήθεια γίνεται ακόμη καλύτερη, αν προσθέσουμε μια ιδέα πορτοκαλιού στο σοκολατένιο ρόφημα μας…
Choc-orange hot chocolate

Υλικά:
* 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
* 8 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
* 4 κουταλιές του γλυκού κακάο
* 4 κούπες γάλα

Εκτέλεση:
* Σε μια κατσαρόλα βάζουμε πρώτα τον χυμό πορτοκαλιού, σε χαμηλή φωτιά.
* προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε το μείγμα.
* προσθέτουμε το κακάο και το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να σιγοβράσει και να γίνει ομοιογενές.
* σερβίρουμε την orange hot chocolate σε κούπες και γαρνίρουμε  με σαντιγί.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Κοτόπουλο με πέννες και τυριά στον φούρνο!! / Cheesy Chicken Alfredo Pasta Bake

Μια πανεύκολη συνταγή… η χαρά της νοικοκυράς, για να απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο, ένα υπέροχο πιάτο με κομμάτια κοτόπουλου πέννες και τυριά στον φούρνο. 
Μια πανεύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της συνταγή για να απολαύσετε το τέλειο γεύμα ή δείπνο.
Υλικά 
🐔 6 κ.σ. ελαιόλαδο
🐔 3 μέτρια, μονά, στήθη κοτόπουλου φιλέτο, κομμένα σε κύβους 2 εκ. περίπου
🐔 αλάτι πιπέρι
🐔 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
🐔 2 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
🐔 2 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
🐔 500 γρ. πέννες
🐔 2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
🐔 2 φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα
🐔 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση 
🐔 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κυβάκια κοτόπουλου, τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν τα κυβάκια απ' όλες τις πλευρές.
🐔 Ρίχνετε το ζωμό κότας, τη κρέμα γάλακτος και τις πέννες, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για 20-25 λ περίπου. 
🐔 Σβήνετε το μάτι της κουζίνας, αφήνετε τη κατσαρόλα πάνω στο σβηστό μάτι, προσθέτετε 1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένης παρμεζάνας και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί.
🐔 Λαδώνετε με τις 3 υπόλοιπες κ.σ. ελαιόλαδο ένα πυρέξ 22×33 εκ. και στρώνετε στη βάση του το μισό μείγμα πέννες-κοτόπουλου. 
🐔 Από πάνω πασπαλίζετε ισομερώς, σε όλη την επιφάνεια, το 1 φλ. τσαγιού τριμμένης μοτσαρέλας.
🐔 Στρώνετε ομοιόμορφα από πάνω το υπόλοιπο μισό μείγμα πέννες-κοτόπουλου και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο 1 φλ. τριμμένης μοτσαρέλας και τέλος με το υπόλοιπο ½ φλ. τσαγιού τριμμένης παρμεζάνας.
🐔 Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 12-15 λ ή μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά και πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. 
🐔 Το αφαιρείτε από το φούρνο το γαρνίρετε, προαιρετικά, με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρετε ζεστό με τα τυριά να λιώνουν.


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Γαλατόπιτα σιροπιαστή, χωρίς φύλλο!!

Η γαλατόπιτα χωρίς φύλλο είναι ένα γλυκό που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά. 
Είναι ιδανική για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις μιας και είναι ένα ελαφρύ γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί σαν επιδόρπιο μετά από κάθε γεύμα.
Υλικά
Γάλα, 1 λίτρο
Σιμιγδάλι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλό
Ζάχαρη, 1+ 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
Βούτυρο, 120 γρ
Αυγά, 3
Λεμόνι, ξύσμα 
Λεμόνι, 4 κουταλάκια της σούπας χυμό 
Βανίλια, 2 κάψουλες

Για το σιρόπι
Ζάχαρη, 1 φλιτζάνι τσαγιού
Νερό, 1 φλιτζάνι τσαγιού
Κανέλλα, 1 ξυλάκι

Εκτέλεση
🌼 Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό 26 εκ.και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
🌼 Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε αμέσως μετά την ζάχαρη το βούτυρο και το σιμιγδάλι. 
🌼 Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. 
🌼 Κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ανακατεύοντας συχνά να μην πιάσει κρούστα.
🌼 Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με τις βανίλιες συνεχίζοντας το ανακάτεμα να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
🌼 Ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά -δοκιμάστε αν ψήθηκε μπήγοντας μία οδοντογλυφίδα, αν βγει στεγνή είναι έτοιμο- και αφήστε το να κρυώσει.

Για το σιρόπι

🌼 Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.
🌼 Σιροπιάζομαι με καυτό σιρόπι και κρύα την γαλατόπιτα ή το αντίθετο.
🌼 Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με θρυμματισμένο φιστίκι ή με ινδοκάρυδο.
🌼 Αν δεν θέλετε να την σιροπιάσετε την αφήνετε να κρυώσει και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Κοτόπουλο πανέ, στον φούρνο, ζουμερό και τραγανό!!

Το πλεονέκτημα που έχει το πανάρισμα των φαγητών, πέρα από την πικάντικη γεύση και την τραγανή κρούστα, είναι ότι τα κρατάει ζουμερά.
Και επειδή τα τηγανιτά κάποιοι τα αποφεύγουν, τα κάνουμε πανέ στο φούρνο.
Υλικά
• 3 μπούτια κοτόπουλου
• 3/4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι 
• 2 αυγά χτυπημένα με λίγο γάλα (προαιρετικά)
• 1/2 πακέτο φρυγανιά τριμμένη
• 2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
🍗 Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
🍗 Αν είναι ολόκληρα, το κόβουμε στα δύο
🍗 Χτυπάμε τα αυγά (με το γάλα) 
🍗 Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το κεφαλοτύρι.
🍗 Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια ρίχνουμε τη ρίγανη, το λάδι και τα ανακατεύουμε. 
🍗 Τα περνάμε ένα-ένα από το αλεύρι, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού.
🍗 Τα βουτάμε στο αυγό.
🍗 Τέλος τα βουτάμε στη φρυγανιά με το κεφαλοτύρι, φροντίζοντας να σκεπαστούν παντού.
🍗 Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
🍗 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 35'- 40' περίπου, ανάλογα το κομμάτι και το μέγεθος του κοτόπουλου.
🍗 Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές και πράσινη σαλάτα.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Τυρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο, ντομάτα και πιπεριά!!!

Τυρόπιτες υπάρχουν πολλές, νοστιμότερη όμως δεν υπάρχει!
Είναι πανεύκολη και η γεύση της ντομάτας αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά.

Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτα και πιπεριά
Υλικά
  • 2 φύλλα χωριάτικα, (½ δόση ζύμης για χωριάτικο φύλλο πίτας)
  • 600 γραμ. φέτα σκληρή τρίμματα
  • 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 μικρή κρέμα γάλακτος (200 ml)
  • 2 κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη (🌼βούτυρο🌼)
  • 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση
  • Ετοιμάζουμε την ζύμη για φύλλο, τη χωρίζουμε στα δύο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί.
  • Σ᾿ ένα μπολ βάζουμε όλα μας τα υλικά και τ᾿ ανακατεύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι.
  • Παίρνουμε τις δυο μπάλες ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε δυο φύλλα, με διάμετρο 33 εκατοστά. (Λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας).
  • Σε λαδωμένο, ρηχό, ταψί για πίτες Ν° 30 ή 32 (με διάμετρο 30 ή 32 εκ.), στρώνουμε το ένα φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι, φροντίζοντας να πάει παντού. Τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο, αλείφοντάς το με λίγο ελαιόλαδο.
  • Χαράζουμε σε οχτώ κομμάτια, (κάνουμε 2 σταυρούς), ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η τυρόπιτα.
Εάν μας αρέσουν χοντρές οι πίτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψί Ν° 30....
Aν τη θέλουμε λεπτότερη, μπορούμε να τη βάλουμε σε ταψί Ν° 32.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Τηγανόψωμο στον φούρνο!!!

Ότι πρέπει για κολατσιό ή για ένα χαλαρό πρωϊνό γεύμα παρέα με τους αγαπημένους σας.
Υλικά
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 αυγά
350 γραμ. φέτα τριμμένη (όχι πολύ αλμυρή)
3-4 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο  ή γραβιέρα γλυκιά Κρήτης  
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 
χλιαρό νεράκι (περίπου 1 ½ φλιτζάνι) και...
λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε
τον φούρνο μας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας.
Χτυπάμε τα αυγά σ’ ένα βαθύ μπολ 
προσθέτουμε τα 2/3 της φέτας και το κεφαλοτύρι ή την γραβιέρα μας, 
Ρίχνουμε τα ¾ του λαδιού, το αλεύρι, το πιπέρι και 1 με ενάμιση φλιτζάνι χλιαρό νερό, 
Ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά με το σύρμα μέχρι να πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
Λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι ταψί στρογγυλό του φούρνου (μέτριο μέγεθος) 
Απλώνουμε πάνω τον χυλό έτσι ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα και να μοιάζει με μεγάλη τηγανίτα και ψιχαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη τριμμένη φέτα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για ¾ περίπου της ώρας (σύμφωνα πάντα με τον φούρνο). 

Σερβίρουμε ζεστό, με συνοδεία ελιάς, ντοματούλας κομμένης στα 4 παραδοσιακά, και κανένα βραστό αυγουλάκι.